martes, 14 de agosto de 2012

CAPELLA DE SANT SEBASTIÀ I INNOCENCI D’ARGENTONA


Sortíem  la Maria Jesús Lorente Ruiz i l’Antonio Mora Vergés, d’ Argentona sense el canti d’aigua que volíem portar al nostre net Pere, anàvem  a la recerca del Monestirde l’Oasis, i m’aturava per retratar  la capella (Oratori o petita església dedicada a un sant, generalment amb un sol retaule, i situada fora de poblat o utilitzada amb certes restriccions per al culte públic), en altre temps la denominació més escaient era ermita (  Capella situada en un paratge despoblat ) dels Sants Sebastià i Innocenci; fou instituïda l’any 1532 per Antón Llentisclar  de la família Llentisclar del veinat de Clarà.


Durant el segle XIX i concretament entre el 27 de desembre de 1829 i el 22 de maig de 1830, la capella es va utilitzar com a parròquia, amb el trasllat de Santíssim Sagrament, ja que l'església de Sant Julià va ser considerada profanada a causa d'una batussa entre dos escolanets a dins del temple, en algun lloc llegim però que hi hagué vessament de sang.

En el període   (1936-1939 - que anomenen genocidi contra Catalunya -   la capella va servir de magatzem a l’exèrcit republicà en la seva retirada.

És un edifici de  planta rectangular allargada que acaba en un absis – no teníem ocasió comprovar-ho perquè ningú va respondre a les nostres veus- , la façana  amb un portal de llinda recta , presenta una finestra a cada banda , i un  petit campanar d’ espadanya  on llueix la  campana  anomenada l’Elvira.

la Capella es va restaurar a mitjans del  segle XX, i novament  al maig de 2012 , la Colla de Nats el 1955 de la Vila , n’ha realitzat l’arranjament de la façana.

Trobava sortosament   el treball de FRANCESC LLADÓ, JULIÀ LLADÓ, ENRIC SUBINÀ i  DAVID PARELL  ‘la capella de sant Sebastià d'Argentona’, que trobareu en aquest enllaç :

Contràriament  pel que fa al Monestir de l’ Oasis,  advertia una manca absoluta d’informació, que sou pregats d’ampliar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario