sábado, 11 de agosto de 2012

SANT ANTONI DE GIRONELLA, L’OBLIDAT.

No em sobtava veure que no s’ha inclòs Sant Antoni, dins la llista de monuments de Gironella, i encara menys quan es confirmava la meva premonició, i s’acomplia a les aigües del riu Llobregat un dels molts miracles que s’atribueixen al Sant :

San Antoni va fer un dels seus miracles més reconeguts durant la seva estada, l’any 1223 a Rimini, a la riba de la Mar Adriàtica. La ciutat era plena de càtars, que no deixaven el poble escoltar els sermons del Sant. D’altra banda, els heresiarques colpien amb cada vegada més d’èxit les ments de les turbes, de tal manera que Antoni va decidir fer valer tot el seu poder miraculós per captivar-ne l’audiència. Es va dirigir a la vora de la mar i va començar a predicar als peixos, als quals deia amb paraules vigoroses:

“Escolteu la paraula de Déu, vosaltres peixos de la mar i del riu, ja que els heretges infidels no la volen escoltar”.

Davant meu una munió dels peixos més comuns com la bagra comuna (Leuciscus cephalus cephalus), o la truita comuna (Salmo trutta fario), i fins espècies introduïdes com el barb comú (Barbus bocagei graellsii) i la carpa (Cyprinus carpio), treien el cap de l’aigua per escoltar – només ells – les amoroses paraules de Sant Antoni de Gironella.





Recollia imatges de l’edifici, dels goigs a llaor del Sant, d’alguns exvots, i de l’altar on cremaven les llànties que – malgrat la general descreença que (oficialment ) assola les ribes del Llobregat, continuen deixant els fidels per demanar i/o agrair els favors rebuts - . Les recents propostes del PP, que insisteix en la política de limitar els drets sanitaris - accés als serveis mèdics i als medicaments - ; socials – les persones grans, malats, minusvàlids .., sense recursos econòmics no rebran cap mena d’ajuda pública; culturals i/o educatius, només els que tinguin molts recursos tindran garantit un ‘mínim nivell d’educació’ - per fer tasques d’animal de càrrega saber llegir i escriure es considera un destorb - ; i segons expliquen s’està estudiant seriosament tornar a posar en vigència els ‘mal usos’ - de fet els politics de ‘primera divisió’ n’han gaudit sempre i de forma ininterrompuda- . Li demanava A Sant Antoni, que aquí com va fer a Pàdua, faci canviar als nostres Podestas, Sàtrapes, Dictadors,...., i s’avinguin a aplicar lleis justes.

M’agradaria saber quan es va aixecar aquesta esglesiola, les raons que van fer-ho possible, i les vicissituds històriques, que l’han portat fins l’actual estat d’oblit i menysteniment. Sou pregats d'enviar-nos un e.mail a coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario