jueves, 20 de septiembre de 2012

CELLER DE CAL MORGADES DEL GRAU. CASTELLVI DE LA MARCA

Feia un dia gris i plovisquejava a estones, ens havíem convocat a Vilafranca del Penedès, i des d’allà, el Marcel Morató Tort, i l’Antonio Mora Vergés, començàvem una excursió per les terres del Penedès sobirà [ comentàvem el significat del mot sobirà – situat més amunt que un altre (per oposició a jussà) - habitual a la Catalunya anterior a 1714, i proscrit a sang i fetge des d’aquella data. Substitut per la forma castellana, alto/bajo, de la que se’n ha fet una traducció literal alt/baix. Nosaltres fem servir sobirà/jussà.


Ens costava apropar-nos a l’edifici que en el alguns llocs s’esmenta – sense cap dada - Magatzem de Cal Morgades, i en altres – amb els que coincidim - com a Celler.A destacar l’ús del maó i la ceràmica vidrada de color verd com a decoració, i coronament de la façana esglaonat.


La fitxa tècnica no fa esment de l’arquitecte i/o mestre d’obres que aixecava possiblement l’any 1905 – any que es distingeix encara al damunt del rellotge de sol – aquest edifici modernista, del que podíem veure i encara parcialment la façana, fèiem una fotografia de l’interior des d’una de les finestres, i malgrat la manca de qualitat, el que veiem ens confirmava que l’edifici havia servit com a Celler.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario