jueves, 13 de septiembre de 2012

LA MARINETTE DE MOLLET DEL VALLÈS.

A la pàgina de l’Ajuntament de Mollet trobava una més que minsa informació sobre la dita casa de la Marineta, això em confirmava - malgrat semblar un despropòsit – en la voluntat municipal d’evitar la divulgació del bens del Patrimoni Històric i Cultural.


Tenim sortosament el blog ‘ Antics hostals de camí ral’ on s’explica fil per randa la seva història , en l’entrada : Hostal d'en Calderó - Hostal la Marinette (Mollet del Vallès).

El 1520 el Mas Ombert i les seves terres eren possessió d'en Bernat Mascaró, com usufructuari i la seva muller Clara Ombert, hereva de Jaume Ombert.

L'actual casa fou construida per Jaume Ombert, ja que al llindar de les tres finestres del frontispici hi ha gravada : EN L'ANY 1567 JAUME OMBERT ME FECIT.


Aquesta nissaga, Humbert, Umbert, Ombert,... és originaria del centre d’Europa.
L’any 1863 s’anomenava Hostal del Calderó, i era propietat de Josep de Calderó i Casals.

La construcció de la línia fèrria fins a Sant Joan de les Abadesses, va comportar el seu tancament, i a començament del segle XX no exercia ja com Hostal.

Miquel Bosch de Calderó va encarregar la rehabilitació de l’edifici - que té esgrafiats a la façana, i una finestra noucentista - a l’arquitecte Josep Goday i Casals (Mataró, 1882 - Barcelona, 1936), el nom de Marinette, li va posar en homenatge a la seva muller Maria Damm, per haver-lo encoratjat a fer les obres de conservació i embelliment de l'hostal.

L'Hostal La Marinette fou regentat pel Salvador Canals i Fontanillas, des de 1920 a 1929 i pel Salvador Llavina de 1929 a 1960.

l’Ajuntament la va comprar el 1984, i la va rehabilitar, per convertir-la l’any 1987 en un centre cultural de la Ciutat.

Us deixo un enllaç on podreu veure fotografies antigues de Mollet del Vallès.

No hay comentarios:

Publicar un comentario