jueves, 19 de julio de 2018

CAPELLA DE SANT JOAN ‘ DESCONEGUT’ DE FIGAROLAS/ FIGUEROLES. SEVA.OSONA. CATALUNYA

A la pagina del Consistori de Seva trobava ; http://www.seva.cat/index.php/turisme/llocs-d-interes

Es troba a poca distància del mas Figarolas, enfilada en un serradet al nord –est de la masia.

Va ser edificada pel rector de Seva, Mn. Joan Figarolas – ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercataunya@gmail.com del cognom matern i lloc i data de naixement i traspàs d’aquest prevere - per aquest motiu està dedicada al seu patró. Ens agradarà concretar l’advocació de Sant Joan, el Baptista ?, l’Evangelista ?,... .També s’hi venera sant Marc i per aquest motiu la parròquia del poble hi va en processó per les lledànies, el 25 de març. També s’hi ha venerat recentment la Mare de Déu del Roser.



La capella està construïda teòricament entre el 1570 i el 1586 tot i que en el seu interior hi ha una inscripció del 1611.

Patrimoni Gencat NO EN PARLA d’aquesta capella, i fa referència a la torre de defensa del segle XVI , que té una capella a la seva base. La capella de sota la torre té un angelot a la porta d´ entrada, i la torre de defensa és de tres pisos.

Josep de Cabanyes – dels que ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del cognom matern i lloc i data de naixement traspàs - retratava la casa per l’Estudi de la Masia Catalana l’any 1930, i no feia esment de la capella -, tampoc jo mateix dissortadament, quan repetia aquella imatge advertia cap senyal d’aquesta capella.



Malgrat la canícula, i donada l’absència de dades ‘publiques’, l’ajuntament de Seva no disposa d’un Catàleg de Patrimoni en línia, i tampoc – i això quasi és de Jutjat de Guàrdia – d’un Catàleg de Masies, no hi ha altra opció que demanar dades al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín).

Per als catalans, el patrimoni i la seva CORRECTA documentació son un imperatiu ètic

Fent via fins a Figueroles/Figaroles, trobava la capella de Sant Antoni de Pàdua, de la que també, també, hi ha força dades a completar.

Seva té feina a fer, oi?.

Jaume Baqué –  sense més dades – recordeu que això  - encara – és el REINO DE ESPAÑA, aportava TRES FOTOGRAFIES  de Les Figueroles, al Fons Estudi de la Masia Catalana

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Baqu%C3%A9%2C%20Jaume/field/creato/mode/exact/conn/and

https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/422464/justicia-ret-homenatge-als-represaliats-pel-franquisme-seva-osona

Pensem que podria tractar-se de Jaume Baqué i Durand. Va néixer a Oceja. El 25 d’abril de 1939 es va cursar una ordre del Jutjat Militar de Vic perquè ingressés a la presó de Vic. El 20 de juliol és traslladat a la Model i després a la presó de Sant Elies, també de Barcelona. Finalment, el 7 de novembre de 1939, el tribunal de liquidacions va decretar la seva llibertat.

Ens agradarà tenir-ne confirmació a l'email castellardiari@gmail.com 

https://buscar.combatientes.es/resultados/JAIME/Baque/DURAND

Tribunal Militar Territorial 3 | Hombre, 39 años (natural de Seva, Barcelona, Cataluña, España) | Residente en Osseja, Francia | Consejos de guerra. Sumarísimo, numero de causa 006177 (1939-1939) | Resolucion: Sobreseimiento y tres meses de arresto mayor | Referencia del archivo: 651

Pere Baqué i Celestina Durand, havien arribat a Seva el 1906 provinents de la Cerdanya per anar a viure i treballar de masovers al mas Figarolas. Eren una de les branques de l’extensa família de masovers Baqué que feia molts anys que cadascuna vivia en diferents masies d’aquelles contrades, com cal Comas a Urús, mas dels Frares, can Junoy i mas d’Amunt a Caixans, i també a Fornells de la Muntanya. La  seva coneixença amb els Figarolas de Puigcerdà va propiciar que aquesta branca dels Baqué arribes a Seva. Eren una família nombrosa i això anava molt bé als Figarolas: els pares, els seus sis fills, el pare d’en Pere, l’Esteve, i els de la Celestina, Francesc i Victòria. Tots van a viure a la masoveria de Figarolas.

Passen els anys i la família ja ben establerta comença a fer lligams familiars. La filla gran, ja hem vist que s’havia casat amb en Josep Puig de can Paio.

Un altre dels fills, l’Eugeni Baqué Durand (Gena), es va casar l’11 de febrer de 1929, amb la Montserrat Puig Arumí, germana també del Josep de can Paio. Primerament van llogar i es van instal·lar a can Lari, estrenant el pis que hi ha sobre l’antic taller. Allà hi neix la seva filla gran, Conxita. D’aquí se’n van anar a viure a cal Celestino a la plaça. En Gena es dedicava a criar bestiar i a negociar, per això va llogar cal Pastor al carrer de Dalt, per guardar-hi els animals. Com que la família anava creixent, i aquesta casa era més gran, finalment també hi van anar a viure.

Per tant, dos Baqué Durand es van casar amb dos Puig Arumí, creant una forta relació entre les dues famílies de Seva.

Un altre fill, en Josep Baqué Durand (Osseja 1896, Barcelona 1988) va ser jutge de pau de Seva i després alcalde del 1936 al 1939 (conegut com l’alcalde roig). Acabada la guerra va ser empresonat. Els seus germans, Eugeni i Jacques, també van haver de marxar del poble, van anar a Andorra. La germana Victorina i el seu marit Josep, també van marxar i  es van instal·lar a Montcada.

  Que la Marededéu Sant Joan ,     i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»


No hay comentarios:

Publicar un comentario