sábado, 21 de julio de 2018

LES ESCOLES DE POLINYÀ AL VALLÈS OCCIDENTAL ABANS DE LA DICTADURA FRANQUISTA ON EREN?.

La pregunta és senzilla; on estava l’escola pública de Polinyà abans de la dictadura franquista?.


El cens de l’any 1857 ens diu que hi havia 444 veïns, en aquella època els càlculs relatius a l’esperança de vida, es feien per terços, un terç d’infants i joves, un terç d’adults, i un terç de persones grans. Això llevat d’error ens dona 148 persones en edat/disposició de rebre formació/educació.

Donem per suposat que l’església catòlica, apostòlica i romana, formava almenys una part d’aquest grup; l’educació era - i és – la millor manera de fer créixer la Parròquia. Altrament, a Catalunya, si ho recordeu els de més edat, a les persones que ajudaven al sacerdot a l’altar se’ls coneixia com ‘escolà’ , o sigui el que va a l’escola.

Hi havia de ben segur però, alguna escola pública i/o privada; no he pogut trobar CAP PERSONA que me’n sàpiga donar raó, i les dades del cens a darreries de l’any 2017 ho expliquen força, 8.383 habitants. A Polinyà és més difícil trobar una persona nascuda a la Vila, almenys amb pares i avis, també nascuts a la població, que trobar un trebol de quatre fulles.

El creixement exponencial és una eina perfecta per ‘esborrar la memòria’.

L’experiència però, ens diu que ‘ haberlas aylas’, o sia que si coneixeu algú que ens sàpiga donar raó, us ho agrairem infinitament.

https://prezi.com/m6amlsytrpfm/la-guerra-civil-a-polinya-historia-local-i-memoria-historic/

Polinyà, Catalunya us hi agrairan.

No hay comentarios:

Publicar un comentario