viernes, 27 de julio de 2018

LA TORRE VILACLARA. SANT FELIU SASSERRA. EL LLUCÀNES. OSONA. CATALUNYA

La torre Vilaclara està ubicada a la part central del carrer Vilaclara, al capdamunt d'un passeig envoltat de castanyers que els hi servia d'accés.



És un gran casal de planta rectangular format per planta baixa i tres pisos amb teulada a quatre vessants. La façana principal, orientada al sud, presenta una composició simètrica d'eix vertical, quedant els diferents pisos delimitats per una imposta. A la planta baixa s'hi obren tres finestres centrals flanquejades per dues finestres més. A les finestres centrals, i entre les mènsules de pedra que sostenen el balcó del primer pis, hi ha una placa de marbre amb el nom del promotor: Rafael Vilaclara Gibert -La Maria Teresa Macià costa, em feia arribar còpies dels llibres del Registre Civil, on consta : Rafael Vilaclara Gibert , ( naixement 8 d'abril 1852 a Barcelona + Barcelona, 1 de set de 1911)- , i la data de la construcció, 1895. Obra de l’arquitecte Rafael Puig Puig ( del que ens agradarà tenir noticia de lloc i data de naixement i traspàs a l’email coneixercatalunya@gmail.com )



Al primer pis hi ha tres balcons, estructura que també es repeteix al segon pis essent el central geminat. Al tercer pis s'hi obren deu finestres petites en galeria, i sobre aquestes, diverses mènsules de pedra sostenen el ràfec de la coberta fet de maó i cabirons de fusta. A la part posterior s'hi adossa una torre amb un pis més d'alçada i està formada per tres finestres en galeria a cada un dels quatre costats. La façana nord perd la simetria i conserva sols la imposta que separa el tercer pis. Annexat a l'est de la torre s'hi ubica una casa més antiga, d'un nivell inferior, arrebossada i amb totes les obertures emmarcades amb pedra, entre les que destaca la porta principal, emmarcada amb pedra, amb la inscripció a la llinda Hyacinto 1695 Serra. A nivell de primer pis s'hi troba un balcó amb brancals i llinda motllurats on s'hi pot llegir la següent inscripció: Joan Vilaclara y Serra.

Observacions: El passeig de castanyers que els senyors Vilaclara tenen davant la torre Vilaclara, i que en fa ús de pas la gent del poble, es tanca un dia a l'any per tal de conservar el caràcter privat que té.

http://lamatadejoncsfs.blogspot.com/2018_01_31_archive.html

https://bernatpuigdollers.wordpress.com/la-torre-i-la-glorieta-vilaclara-de-sant-feliu-sasserra/

http://lamatadejoncsfs.blogspot.com/2018/01/la-medicina-sant-feliu-sasserra-segles.html


Ens expliquen que l’Escola Pública – edifici que avui aixopluga la Biblioteca – va ser donació d’aquesta família. Ens agradarà tenir-ne confirmació a l’email coneixercatalunya@gmail.com , així com del seu autor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario