sábado, 7 de julio de 2018

ROCABRUNA. SANTA MARIA D’OLÓ. EL MOIANÈS.

L'industrial sabadellenc Joan Gorina i Sanz, cunyat de l’ arquitecte, Eduard Maria Balcells i Buïgas (Barcelona, 22 de setembre de 1877 - 4 de novembre de 1965Balcells, , li va encarregar la conversió d'un mas documentat des del segle X i que havia estat abandonat el 1785.

La visió grandiloqüent de Gorina fa que l'encàrrec tingui format de castell que Balcells va fer en una barreja d'eclecticisme i modernisme.
El castell té una petita capella neogòtica dedicada a Sant Jordi.

Casal situat a uns 12 metres de l'antic mas de Rocabruna, amb el qual s'hi uneix mitjançant un corredor alçat fet en pedra. El casal, de planta més o menys quadrada, és construït en pedra, combinant la calcaria grisenca amb l'arenisca vermellosa. La construcció, que simula un castell, és de tres plantes i té la coberta a quatre vents, amb cúpula central. La façana principal queda tancada mitjançant dues torres, la de llevant una mica més alta que la de ponent (que imita el romànic). El centre de la façana presenta dues grans balconades sospeses per columnes ornamentades amb capitells on s'hi troben esculpits animals rapinyaires i decoracions florals. A totes les cares de l'edifici s'hi veuen elements neoromànics, neogòtics, modernistes, i altres elements característics de l'arquitectura eclèctica. L'interior, avui buit, és centrat per una gran escala de pedra picada, que acaba imitant un claustre. La llum hi ve donada per una cúpula ornamentada amb vitralls.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/08/rocabruna-el-somni-den-joan-gorina-i.html

Als Gorina els substituirà Saad Bin Abdul Al Saul, príncep de l'Aràbia Saudita, i més tard en una operació ‘rocambolesca’ passa a mans de criminals internacionals.
http://www.lavanguardia.com/sucesos/20150918/54435336613/operacion-mossos-vic-olost-santa-maria-d-olo-blanqueo-capitales.html

Rocafort i Rocabruna, com altres propietats de la ‘Vall dels Reis’, viuen en la opacitat que atorga ‘ la propietat privada’.

Vull pensar que Sant Feliuet de Terrassola continua en bones mans.

No hay comentarios:

Publicar un comentario