lunes, 23 de julio de 2018

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA MODERNA A LA BISBAL D’EMPORDÀ. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar unes esplèndides fotografies de l’edifici del carrer Nou,20 de la Bisbal d’Empordà que acollia l’Escola Moderna.



També aquesta breu informació ‘'any 1903 el llibreter Joaquim Garriga presentà a l'ajuntament l'obertura de l'Escola Moderna’.

Joaquim Garriga i Pons (Fonteta 1863-Tànger 1917) va fundar escola moderna a la bisbal a imatge i semblança de la creada a Barcelona per Francesc Ferrer Guàrdia i que es va mantenir fins que l'execució del gran pedagog llibertari va fer impossible la continuïtat de l' escola.

Dades obtingudes d’una publicació del Lluís Maruny i Curtó ( Manresa, 1947 + la Bisbal d’Empordà, 2012)

L'Escola Moderna va ser un moviment de pedagogia llibertària que va tenir lloc durant la primera meitat del segle XX, i que va adoptar la filosofia d'ensenyament de Francesc Ferrer i Guàrdia. Per a donar impuls a aquest moviment reformador, va ser creada en 1906 la Lliga Internacional per a la Instrucció Racional de la Infància, els principis estatutaris de la qual establien:

A)L'educació de la infància ha de fonamentar-se sobre una base científica i racional; en conseqüència, cal separar d'ella tota noció mística o sobrenatural.

B)La instrucció és part d'aquesta educació. La instrucció ha de comprendre també, al costat de la formació de la intel·ligència, el desenvolupament del caràcter, la cultura de la voluntat, la preparació d'un ésser moral i físic ben equilibrat, les facultats del qual estiguin associades i elevades a la seva màxima potència.

C) L'educació moral, molt menys teòrica que pràctica, ha de resultar principalment de l'exemple i donar-se suport sobre la gran llei natural de la solidaritat.

D) És necessari, sobretot en l'ensenyament de la primera infància, que els programes i els mètodes estiguin adaptats el màxim possible a la psicologia del nen, cosa que gairebé no succeeix enlloc, ni en l'ensenyament públic ni en el privat.

Francesc Ferrer i Guàrdia (Alella, el Maresme, 10 de gener de 1859 - Barcelona, 13 d'octubre de 1909), va morir afusellat el 13 d'octubre de 1909 al castell de Montjuïc.


La llibertat sempre ha fet por els que tenen la paella pel mànec.

No hay comentarios:

Publicar un comentario