miércoles, 11 de julio de 2018

TENIU DADES DE LA CASA ON HI HA EL FORN DE LA CARRETERA?. LES BORGES DEL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA. CATALUNYA

Feu-nos seguir les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Any de construcció

Promotor. Nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs, si fos el cas.

Autor. Nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs, si fos el cas.


https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_del_Baix_Camp#Les_Borges_del_Camp

figura en aquesta relació la TORRE SANS, identificada com SANTS. Construcció modernista enjardinada, construïda el 1911, considerada com la finca d'estiueig més bonica de la vila. http://www.diputaciodetarragona.cat/marc/web/diputacio-de-tarragona/borges-del-camp-les/torre-sans


Mateu Sans, mestre d'obres amb altres treballs a les Borges -com la reconstrucció de la cúpula de l'església parroquial de l'Assumpció- va projectar la torre per al seu fill Jaume Sans Ferran, amb l'ajut de l'altre fill, Eduard, també mestre d'obres.

L'edifici s'ha mantingut intacte: els jardins amb els passejos i el sortidor, la façana amb la torre, i els interiors, un petit museu del Modernisme amb els seus mobles, pintures, motllures, vitralls i arrambadors ceràmics ben conservats. De planta rectangular amb la cara ampla a la façana, dos pisos, soterrani i golfes, l'element més visual de l'edifici és la seva torre conoïdal.

Recoberta de trencadís verd que s'esfuma en grocs i ocres, està sustentada sobre quatre arcs torals i peraltats que formen un mirador, protegit per la barana de pedra treballada que corona la façana. Les llindes de portes i finestres són de pedra treballada, excepte la coronella de les golfes, i el parament és encoixinat amb una sanefa de flors esgrafiades sota el ràfec. És de planta quadrada, de dos pisos d'altura. La coberta amb terrassa a la catalana, està rematada exteriorment per una línia de balustres que estan separades per una pronunciada cornisa de la resta del cos de l'edifici i constitueixen un punt d'interès. També són destacables el templet, aixecat sobre la terrassa i format per quatre arcs semicirculars que recolzen una finíssima cúpula cònica, recoberta exteriorment per ceràmica vidriada de color verd. Els buits de les façanes laterals són simètrics; els de la central s'ordenen simètricament sobre el pòrtic d'accés situat a la part central.

No però, una torre que hi ha quasi al davant, on llueix una majòlica del Mare de Déu de Montserrat, com en el cas de la casa que aixopluga el forn de la carretera en agradarà tenir noticia de :


Any de construcció

Promotor. Nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs, si fos el cas.

Autor. Nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs, si fos el cas.

No serem una Nació, sense donar compliment a detalls bàsics com aquests. Arreu de Catalunya l’amnèsia social té caràcter de pandèmia.

1 comentario:

  1. La casa que diu que hi ha davant de la Torre Sans és el xalet del Banús i la majòlica que té és de la Mare de Déu del Pilar.

    ResponderEliminar