El Victoriano Torres Bermudez, publica una fotografia sense especificar data ni autor de la casa Pere Company Molins, al xamfrà dels carrers Casanova i Buenos Aires.
De la casa trobava; l’any 1911 el senyor Pere Company i Molins va realitzar l'encàrrec a Josep Puig i Cadafalch de construir una casa xalet en el solar del districte de Gràcia que havia adquirit la seva esposa, Maria Company i Puig, l'any anterior.
Entre 1901 i 1911 Puig i Cadafalch construeix un seguit d'edificis d'arrel rústica i amb influència secessionista a mena de residències unifamiliars per a la classe alta. Aquestes cases, entre les que es troba la casa Pere Company, es caracteritzaven per les seves façanes d'estuc blanc i interiors clars.
És considerada la primera obra de l'"època blanca" de Puig i Cadafalch, en què l'arquitecte de Mataró va introduir influències de la Sezession vienesa als seus projectes.
L'edifici, originàriament aïllat i voltat de jardí, ocupa una peculiar cantonada en angle recte, sense xamfrà, a l'extrem nord del solar. Per tal d'assolellar la façana al jardí, Puig hi fa una utilització primerenca d'un llenguatge que pot ser qualificat de noucentista, emparentat tant amb formes de tradició popular i barroca com amb obres dels sezessionistes vienesos Wagner i Olbrich, tot mantenint el tret modernista de l'acurat disseny dels elements constructius i decoratius.
Poc temps després de la seva construcció, cap al 1920, la família Company va vendre la casa a la senyora Dolors Catarineu Ferran , que demanà un projecte de reforma i ampliació a l'arquitecte Ennric Ferran Josep Lluís Sagnier i Villavecchia, marquès de Sagnier (Barcelona, 21 de març de 1858 – ídem, 1 de setembre de 1931) .
La façana del carrer Casanova es va continuar mimèticament, perllongant el sòcol de pedra i decorant les noves finestres amb reixats de forja del mateix estil; també es va perdre la porta de servei i la possibilitat de voltar l'edifici.
A la mort de Dolors Catarineu l'any 1928, la casa va passar als seus fills, propietaris de Manufactures Rosal. Durant els anys següents i fins a la seva venda el 1940 al doctor Melcior Colet i Torrabadella i Adelina Giménez i Camaló, la casa va patir noves modificacions.
Melcior Colet i Torrabadella [ Barcelona, 1898 – 1994] http://www.galeriametges.cat/galeria-fitxa.php?icod=LJI
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/10/ermita-dels-sant-reis-castellbisbal.html
La casa continua dempeus: https://ca.wikipedia.org/wiki/Casa_Pere_Company
Josep Puig i Cadafalch (Mataró, el Maresme, 17 d'octubre de 1867 – Barcelona, 23 de desembre de 1956), arquitecte; Santiago Marco Urrútia (Tarragona, Tarragonès, 1885 — Barcelona, Barcelonès, 1949) , decorador; reforma: Joan Bassegoda Nonell (Barcelona, 9 de febrer de 1930 - ibídem, 30 de juliol de 2012
No trobava cap dada del promotor Pere Company i Molins, ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario