Deixava una pregunta , quan publicava una imatge antiga extreta de:
https://torallalleida.blogspot.com/?fbclid=IwAR0B6Klg8b015F_1DxZbQ3iB-RFxtPWTVXV-gT-T2hgYDIO9-eY3Cw5cvN4
On era o és aquest nucli ?.
Pau Noy Serrano, em contesta amb un interrogant, Aramunt?
Josep Sansalvador Ho veig molt planer per ser Aramunt.....
Toni Dimoni Això és el monestir de Lavaix, Pont de Suert, Alta Ribagorça, Catalunya.
Ens adjunta un enllaç :
https://www.monestirs.cat/monst/altari/ar01lava.htm?fbclid=IwAR0d4qQWnOErDYGQ32DuTKhr14YXWsCZNA-KDQk0_iz1aMF2yiszloZB6W4
Us deixo un enllaç amb imatges d'Aramunt Vell:
https://www.google.com/search?q=aramunt+vell&safe=off&rlz=1C1SQJL_caES807ES807&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjCjIjciJ7gAhXIA2MBHSScDdkQ_AUIDigB&biw=1366&bih=657#imgrc=yh-865NzEr_2OM:
Llegia que la vella vila d'Aramunt nasqué segurament com a poble castral a redós del Castell d'Aramunt, del qual queden algunes restes al capdamunt del turó que ocupa la vila vella.
La vila fou abandonada del tot durant els dos primers terços del segle XX, tot i que encara va servir de refugi durant la guerra del 1936-39, i les cases van anar esfondrant-se, com també les dues esglésies que hi havia, la parroquial de Sant Fructuós i la de Sant Antoni.
Aramunt era una vila closa, amb almenys dos portals. Un d'ells, el principal, era l'entrada a la vila des del pla, on hi havia el raval de les Eres; l'altre, més petit, quedava entre el castell i l'església, al costat de la rectoria. Les mateixes cases formaven, a la major part del recinte, el tancat de la vila, de manera que a l'interior hi havia un sol carrer principal, el qual, fent un parell de revolts, per vèncer els 40 metres de desnivell existents entre el portal de baix i l'església de Sant Fructuós, o Fruitós.
Pascual Madoz, que publicà el 1845 el seu Diccionario geográfico..., parla d'Aramunt, en aquests termes ; la vila és en un coster encarat al sud i a l'oest, amb lliure ventilació, cel alegre i clima molt sa. Tenia en aquell moment 93 cases, generalment de dos pisos, però mal construïdes i de poca comoditat. 83 d'elles agrupades de forma escalonada vers el capdamunt del turó, distribuïdes en dues places i carrers costeruts i mal empedrats. 8 cases més eren a la falda del turó de Sant Miquel, i les altres 2, aïllades.
Madoz esmenta les diferents esglésies del terme: la parroquial, les de Santa Maria, Sant Corneli, Sant Miquel, Sant Francesc Xavier del mas Miret... També esmenta algunes construccions fora de la vila, com la borda de Petirro i la de Carlà, i 8 barraques per a recer del bestiar. Parla també de les restes del castell, així com del pont de pedra d'un sol ull que hi havia damunt la Noguera Pallaresa (actualment, sota les aigües del pantà), i del molí fariner propietat del baró d'Eroles, també desaparegut.
Ceferí Rocafort i Samsó (la Pobla de Segur, Pallars Jussà, 6 de setembre de 1872 - Barcelona, 5 de setembre de 1917) esmenta que el terme d'Aramunt consta de 190 edificis amb 404 habitants de fet i 425 de dret, distribuïts de la manera següent: 112 edificis i 257 habitants a la vila, 28 edificis i 105 habitants a les Eres, i 12 edificis amb 37 habitants a la caseria de Sant Miquel. A més, calia afegir-hi 38 construccions utilitzades per a les tasques agrícoles.
Està clar que Aramunt tenia escola o escoles, oi?. Ens agradarà rebre’n fotografies a l’email coneixercatalunya@gmail.com
El 1969 es va fer un intent de reconstruir les cases i tornar a habitar la vila vella, però l'intent no reeixí.
Sant Fructuós d'Aramunt és l'antiga església parroquial romànica de la vila d'Aramunt. És un bell exemplar romànic, actualment en curs de ser restaurat. Una mostra de la magnitud i importància de la vella vila d'Aramunt és que entre les restes conservades de la vila hi ha dues esglésies més: la romànica de sant Antoni i la de sant Joan, popularment anomenada de sant Joanet.
Al capdamunt del poble, a l'extrem de llevant, rere l'antiga església parroquial, hi ha restes del clos fortificat de la vila vella, amb restes d'una torre cantonera de planta circular.
Al nord-est de la vila vella d'Aramunt hi ha, encara, dues restes més de l'època medieval: l'església de la Mare de Déu del Camp, romànica, i la torre medieval anomenada Torre dels Moros
Esperem que si més no, de tot plegat algú en faci fotografies.
Esperem les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario