miércoles, 20 de febrero de 2019

IN MEMORIAN DE SANTA EUGÈNIA DE TER.

https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0059018.xml

L’església parroquial és dedicada a santa Eugènia, i antigament rebia el nom de Sant Eugènia de Sobrehorta.

La seva existència consta ja el 988, també és documentada el 1207, i el 1362 apareix citada en el Llibre verd del capítol de la catedral de Girona.

La denominació de Santa Eugènia de Ter data del 1916.

http://mdc.csuc.cat/cdm/singleitem/collection/bcsalvany/id/4567/rec/1

L'any 1936 l'església fou destruïda; el nou temple, obra d'Arcadi Pla Masmiquel (Girona, 1945) , fou consagrat el 2002.


http://burgosgasull.com/documents/contingut/contingut2.pdf

Us deixo una pregunta, on es duien a terme les cerimònies religioses en el període 1939/2002?. coneixercatalunya@gmail.com

Abans era conegut per Santa Eugènia i, més antigament, per Santa Eugènia sobre l’Horta de Girona, com consta en documents des del segle XIV (Sancta Eugenia de supra Hortam Gerunde).

Formà part de l’antiga batllia forana de Girona. Dins l’antic terme hi havia el veïnat de la Rodona; s’hi bastí també la plaça de toros de Girona (1897). Així mateix, es conserva un antic mas fortificat, avui centre cívic, anomenat Can Ninetes.

El reduït territori, travessat per la sèquia Monar, havia estat eminentment agrícola (uns 80 hectàrees a la fi del segle XVIII, dedicats sobretot a les feines del camp). Però ja molt aviat la sèquia Monar fou aprofitada per a la instal·lació d’algunes manufactures (en el cens de Floridablanca del 1787 consta ja un “fabricant”); el canvi, tanmateix, es produí a partir de mitjan segle XIX, amb la instal·lació d’una fàbrica de filats que el 1863 (Llorenç Company i Cia) era el novè contribuent de la província per raó de la matrícula industrial.

Formà municipi independent fins el 1963.

La tradició tèxtil perdurà fins a la fi del segle XX.

L’arribada d’immigrants del Sud d’Espanya i la manca de planificació urbana feren que experimentés canvis profunds. Passà a ser un barri amb una alta densitat de població on escassejaven les zones verdes (excloent les hortes) i el 1968 perdé el seu element més emblemàtic: el pont del Dimoni, que l’unia amb Sant Narcís; el pont fou desmuntat pedra a pedra i emmagatzemat.


Actualment, al barri de Santa Eugènia es distingeixen tres sectors: les Hortes, l’antic poble de Santa Eugènia de Ter i Can Gibert del Pla.

http://www.girona.cat/museuhistoria/cat/agenda_activitat.php?idReg=165

1 comentario: