Acompanyava al Josep Olivé Escarré a l’edifici de UDIAT Centre Diagnòstic del complex hospitalari del Parc Tauli de Sabadell.
Comprovava que hi ha únicament TRES PLAÇES reservades per a persones amb problemes de mobilitat.
En acabar la prova advertia un edifici de color vermellós, situat al costat d’un edifici envidriat amb forma d’absis. Preguntava si el vermellós era o havia estat una capella, i em contestaven afirmativament sense però, donar-me raó de l’advocació que té o tenia.
Pensava – ànima de canti – que en trobaria dades tant a la fitxa del Consistori Local, com a la de Patrimoni Gencat. En cap d’ambdues; ho preguntaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ) , i a l’Arxiu Històric de Sabadell ahs@ajsabadell.cat
http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/037-A.htm
AUTORS :
(1901).Enric Fatjó i Torras (Sabadell, 1862 - ?, 1908). Ens agradarà rebre una fotografia d'aquest arquitecte a l'email coneixercataunya@gmail.com
1924. Juli Batllevell i Arus (Sabadell, 1864 – Barcelona, 20 de setembre del 1928)
1924. Josep Renom i Costa (Sabadell, 22 de novembre de 1880 - 11 de març de 1931
Edifici situat al Parc Taulí i construït per a allotjar-hi els ferits de la guerra d’Àfrica. Posteriorment fou finançat per l’Estat per a destinar-lo a hospital per a combatre la tuberculosi pulmonar. L’edifici consta d’una planta baixa, amb un cos central reculat de planta baixa i pis. Destaca la utilització del maó com a element ornamental i a l’interior, l’antiga sala de quiròfans.
Clínica formada per dos cossos octogonals d'una sola planta amb sobreelevació en el creuer. És d'estil modernista i està construït amb aparell mixt d'obra vista i paredat. Els diferents cossos tenen coberta de teula àrab a dues vessants, i d'ells sobresurten unes tribunes acabades en coberta de pavelló.
La primera pedra es va col·locar el 6 d'octubre de 1901. El 1903 es va realitzar el final de la primera fase. Al 1990 es van efectuar obres interiors per a l'adequació a oficines, amb l'enderrocament del cos afegit a la façana nord (abans Urgències) i la construcció d'un nou edifici a la part nord.
Autors
Nom Cognoms Funció Anys
Enric Fatjó Torras Arquitecte 1901
Juli Batllevell i Arús Arquitecte 1924
Josep Renom i Costa Arquitecte 1924
Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , i potser, potser, també a ahs@ajsabadell.cat
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2015/08/hospital-de-la-mare-de-deu-de-la-salut.html
Rebia un e.mail de la Montse Mañosa de l’ AHS , en el que deia ;
Benvolgut sr. Mora,
La única dada relativa a la possible autoria i construcció d'aquest edifici que hem localitzat és en el fons personal de l'arquitecte Josep Renom: es tracta d'uns plànols datats el mes de gener de 1928 i que porten per títol "Proyecto de sala de autopsias del Nuevo Hospital" (SGF 99-A). Així doncs, pel que sembla l'edifici fou originàriament pensat com a espai de treball hospitalari. Sí que és cert que en una fotografia dels anys 30, apareix el mateix edifici amb un afegit important que sembla haver-lo convertit en una petita capella: l'espadanya (MHS. Hospitals i clíniques. nostra Senyora de la Salut-11)
El projecte original de construcció de l'Hospital Nou (expt. 22/1901 AMH 2620/22) no conté cap document gràfic ni textual que faci concloure que l'edifici fos construït en aquell moment. De fet, l'any 1916 (quan l'hospital de Nostra Senyora de la Salut ja estava construit) Josep Renom elabora un plànol de tot Sabadell i en ell no hi ha rastre d'aquest edifici. No així en el Projecte d'Eixample i Reforma de Sabadell que fa el mateix arquitecte l'any 1928 i on ja queda perfectament dibuixat l'edifici.
Dins la documentació municipal no hem pogut identificar en quin punt exacte va passar de sala d'autòpsies a capella. Tal vegada consultant premsa de l'època fora possible establir aquest moment, però és una tasca d'investigació llarga a la que nosaltres no ens podem dedicar. No obstant, el convido a venir a l'arxiu a consultar tots els documents que hem localitzat i, si ho desitja, fer un cop d'ull a la nostra hemeroteca local.
Tanmateix, si la capella tingué en algun moment alguna advocació, és possible que a l'arxiu de la Parròquia de la Puríssima tinguin alguna dada que pugui ser-li útil.
Ben cordialment,
No hay comentarios:
Publicar un comentario