sábado, 6 de julio de 2013

LA ROMÀNICA DE SANT MIQUEL DEL MONTMELL AL PENEDÈS JUSSÀ

L’Ángela Llop Farré retratava l’esglesiola mal dita ‘ vella’ de Sant Miquel del Montmell, romànica d'influències llombardes, que atenia les necessitats de culte dels veïns, fins a les darreries del segle XVI.

El culte és traslladava a un altre temple, uns metres més avall a la mateixa serra, i començava en aquell moment el procés de degradació que s’aturarà l’any 1953 quan a instàncies de mossèn Daniel Canals ( ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com el cognom matern que no sabíem trobar enlloc, com també les dades complertes de S. Trias, que s’esmenta com barceloní sota la direcció del Doctor arquitecte, Josep Brugal i Fortuny, que ens deixava el dia 5 d’agost de 1.999, a l’edat de 88 anys.

Hom defensa que el temple és anterior a l'últim terç del segle XII, i això perquè, malgrat el castell sigui datat del 976, no tenim cap document que ens parli d'una església propera a la fortalesa.


Tot fa pensar que l’església de Sant Miquel fou construïda després de la invasió almoràvit del Penedès, quan es va iniciar l'ofensiva cristiana que va permetre la reconstrucció dels castells , i la reconquesta de Lleida, les muntanyes de Prades, i finalment de Tortosa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario