viernes, 5 de julio de 2013

MAS PARÉS DE SANT MARTÍ SAPRESA. BRUNYOLA. LA SELVA

Em cridava l’atenció un edifici singular a Sant Martí Sapresa . ara terme de Brunyola - ; una masia de dues plantes i vessants a laterals, profundament reformada en època moderna. De l'edifici primitiu en preserva la porta de mig punt amb grans dovelles i l'estructura de la planta inferior.

Llegia que pels volts del 1900 se li afegí una tercera planta, sobreelevant considerablement la crugia central, i se li van col•locar diversos elements neogòtics, entre els que destaca la finestra central, geminada i diverses obertures amb arc conopial. La casa està en part encerclada per un mur fortificat amb una garita de vigilància que presenta diverses espitlleres.

Mas Parés és el primer obrador d'Espanya homologat per la Unió Europea per a l'elaboració de productes derivats de l'ànec i l'oca.



No trobava cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte que aixecava aquest edifici, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

El matollar de bruc s'anomena bruguerar, brugosa, bruguer o bruguera, la forma diminutiva llatina – ola - d’aquest terme anomenat Brugnola al segle XII), en clau de trobar una explicació del topònim, ens suggereix la presència en grans quantitats d’alguna varietat concreta de BRUGA f. Planta de la família de les vacciniàcies: Calluna vulgaris Salisb. (pir-or.); castellà, brezo.

Al diccionari català valència balear podem llegir ‘la gent creu que aquesta planta és la femella del bruc (La Jonquera)’.

No hay comentarios:

Publicar un comentario