miércoles, 3 de julio de 2013

SANT QUIRZE I SANTA JULITA. MUNTANYOLA. OSONA. CATALUNYA

Anàvem fins a Muntanyola ( muntanya petita ) el Josep Olivé Escarré , i l’Antonio Mora Vergés; al cens de 1857 constaven 580 ànimes, i a les acaballes de 2012 el nombre d’habitants assolia el 600; el nombre va davallar fins als 178 veïns l’any 1992.

Muntanyola és el fruit de la concentració de municipis del segle XIX duta a terme com a mesura ‘propagandística’ que pretenia reduir les despeses del REINO DE ESPAÑA; avui tornem a trobar-nos al mateix lloc, perquè com saben bé les mestresses de casa ( les que treballen) per fer neta una escala cal començar per l’esglaó més alt i anar baixant fins al nivell més baix. Potser caldrà traduir-ho perquè des del PP se’n prengui coneixement.


La factura de l’església totalment reconstruïda l’any 1727 - sense que s’endevini cap element de l’església anterior – té adossat un gran casal que era en el seu moment la rectoria, i el fossar al darrera del temple, que em fa pensar en els ‘diners d’Amèrica’, obtinguts de forma fàcil i ràpida, es van gastar – o malgastar – majoritàriament ‘ad pompam vel ostentationem ‘.



Sant Quirze i Santa Julita han estat considerats tradicionalment els protectors dels pobres i dels nens. Ens aquesta època marcada per l’estultícia i la corrupció de les elits politiques del REINO DE ESPAÑA, no els faltarà – dissortadament – la feina als Sants Patrons de Muntayola.

Per intermediació d’aquesta ‘família santa’ feia arribar la meva pregaria a l’Altíssim, Senyor, allibera el teu poble !

No hay comentarios:

Publicar un comentario