miércoles, 17 de julio de 2013

SANT JAUME DE BELLVEI. TORREFETA I FLOREJACS. LA SEGARRA. LLEIDA

Llegia que Sant Jaume de Bellvei , ha estat aixecat amb filades de carreus irregulars, i no s’esmenta el fet apreciable a simple vista de que l’edifici està sobreelevat.

A la façana trobem una portada adovellada barroca amb una mènsula a la clau; dues pilastres estriades amb capitells llisos flanquegen la portada, sustentant així un entaulament amb un floró en cadascun dels extrems. Damunt la portada una rosassa amb motllura llisa i a l'extrem S.O.


La torre del campanar, formada per dos cossos verticals quadrangulars, dividits per una motllura, és coronada per quatre finestrals amb arc de mig punt i quatre florons al capdamunt.

Els campanars que hem tingut ocasió de retratar en aquest viatge per terres de la Segarra ‘infinita’ acostumen a ser ‘moderns’ i la seva alçada no respon ja a necessitats de guarda i bada; en un període de bonança econòmica volien ser una representació de la ‘potencia econòmica’ de les parròquies i/o dels parroquians.

A l'interior – on no podíem accedir – ens expliquen que s'observa una única nau amb cinc trams coberta amb volta de llunetes, un cor i dues capelles que s'obren en cadascun dels murs laterals.

A la població homònima del Penedès jussà – dit BAIX, malgrat s’hi pot caminar dret per tot arreu – la Generalitat de ‘Barcelona’ li atribueix el significat ‘bell veïnat’.

No hay comentarios:

Publicar un comentario