domingo, 14 de julio de 2013

SANT VICENÇ DE MASCÓ A SELVANERA. TORREFETA I FLOREJACS. LA SEGARRA. LLEIDA. CATALUNYA

Llegia a : http://www.onomastica.cat/sites/onomastica.cat/files/04_arderiu.PDF Maria Mascona de Selvanera cedeix la heretat del Mas Mascó a Gaspar Grau de Puigsaner ( 12-III-1693)

Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 — Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997 ), recull com un possible significat de Masca / Masco ( lloc emmascarat ), si ho relacionem amb Selvanera, seguint la tesis de l’ Albert Turull i Rubinat : - aglutinació del substantiu antic selva “bosc” i l’adjectiu nera (forma arcaica general del modern negra), resultat del llatí NIGRA > neira. S’hauria d’entendre aquest adjectiu en el sentit d’”espessa”, a través del significat “fosca”. En definitiva, deu significar “bosc espès” - , ens dona un significat descriptiu força versemblant.

M’explicava el Josep Maria Besora i Balcells que la seva família l’adquiria del Bisbat de Solsona, i la tornava a convertir en una unitat de producció agrícola.


La Capella ‘ trentina’ de Sant Vicenç té al damunt de la porta la data 1797, i va ser objecte d’actes vandàlics en els dies foscos del darrer genocidi contra Catalunya 1936-39; les imatges son posterior al conflicte bèl•lic, com el petit fossar familiar.




Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 

El sostre demogràfic  de  Torrefeta i Florejacs s’assolia al cens de 1887 amb 2580 ànimes , i es tancava l’any 2022 amb 621 habitants de dret.  Una pèrdua  de població del 75,93% s’explicaria únicament com a conseqüència d’un accident nuclear com el de Txernòbil,  més que com la despoblació provocada per la revolució industrial.

La població de Catalunya l’any 1887 era de 1.843.549 ànimes, i les dades e l’any 2022 eren de 7.747.709 habitants de dret.

Torrefeta i Florejacs tenia  l’any 1887 un 0,14% de la població de Catalunya , i  l’any 2022 un 0,0080%

Molt recomanable la lectura de l'excel·lent treball Florejacs. Arquitectura religiosa

 Que Sant Vicenç    i  Sant Antoni de la  Sitja,,  elevin a l’Altíssim la pregària dels gitanos,  aragonesos, asturians , valencians,  bascos, gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos, palestins , inuits, hawaianesos  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble.


No hay comentarios:

Publicar un comentario