lunes, 3 de noviembre de 2014

LA PRIMERA CAPELLA DEL SANT CRIST DEL CEMENTIRI DE SANT FELIU DE CODINES. EL VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA

Havia retratat fins a tres edificis en la meva visita al fossar del Sant de Feliu de Codines, intuïa que dos havien estat en algun moment dedicats al culte catòlic, sense trobar però, cap font que ho corrobores.


Trobava una noticia de premsa que em venia a confirmar la validesa de la meva intuïció almenys en un dels supòsits :
http://www.santfeliudecodines.cat/actualitat/noticies/2013/06/18/restaurada-l-antiga-capella-del-cementiri-a-traves-d-un-pla-d-ocupacio-per-a-aturats


Demanava ajuda a la pàgina ‘Imatges de Sant Feliu de Codines’ del facebook, i també al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), que em confirmava la naturalesa de Capella – advocada també al Sant Crist – de l’altre edifici.

Demanem a l’Arxiu de Sant Feliu de Codines, que ens faciliti les dades en que es va construir el cementiri, i el tècnic encarregat de fer-ho, intuïm que tindrem aquí l’autor de la primera Capella del Sant Crist.

En algun moment es va decidir ampliar el recinte, i fer alhora una nova i més gran Capella del Sant Crist, esperem que també això ens ho aclarirà l’Arxiu de Sant Feliu de Codines.

Sou pregats de dir-hi la vostra a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Des de l’Ajuntament de Sant Feliu de Codines em feien arribar unes notes :

La Capella no té cap ús religiós actualment tot i que la façana és molt bonica. L’Àngel de la mort porta una “dalla” que sega les vides, al•lusió evident de que és una capella per redempció de les ànimes. Hi ha una inscripció en llatí que diu: "Aquell que cregui en mi viurà eternament”.

La construcció de la cúpula blanca té la funció de magatzem temporal de materials per a ús del cementiri. Abans i guardaven “marseques “, és a dir, calaveres ... que potser abans d’anar a la ossera es posaven a assecar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario