sábado, 1 de noviembre de 2014

ESTACIÓ DEL FERROCARRIL DE CASTELLBELL I EL VILAR. BAGES. CATALUNYA

Em corprenia l’actual imatge de l’estació de l’estació del ferrocarril de Castellbell i el Vilar , que havia estat coneguda com ‘estació de Monistrol de Montserrat’ , bàsicament pel fet que des d’aquesta estació el viatger podia arribar fins el cremallera de Montserrat gràcies a un tren que connectava ambdues estacions.



El cremallera començava el 6 d’octubre de 1892, i desprès de l’accident del 25 de juliol de 1953 - Festa Major de Monistrol de Montserrat - que succeïa a la recta del Pastor, per una avaria a la tercera màquina que va començar a baixar i envestí el quart comboi, i tots dos, al cinquè. El balanç va ser de 8 morts i més d’un centenar de ferits de diversa consideració; el fatal accident va sentenciar el futur del Cremallera de Montserrat , que després de 65 anys de servei, fou clausurat el 12 de maig de 1957; l’envelliment del material, la manca d’inversions que ocasionà la dura postguerra i la creixent competència de l’automòbil foren, entre altres, les causes principals del seu tancament.

Del material mòbil encara es conserven en més o menys bon estat quatre locomotores, dos vagons de viatgers i un vagó de càrrega. Dels edificis originals només queda en peu l’estació de Monistrol-Vila.

A l’Arxiu Municipal de Castellbell i el Vilar existeixen alguns documents que mostren les reiterades peticions a l’administració pública a fi que, almenys, també hi hagués escrit el nom de Castellbell a l’estació a fi que el viatger pogués conèixer a quin indret es trobava.

És dissortadament massa freqüent la omissió de les dades relatives a l’autor del projecte de les estacions del ferrocarril, tota vegada que acostumava a fer-ho l’enginyer que dissenyava la línia; en qualsevol ens agradaria rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com les vostres aportacions per emplenar aquest ‘ oblit’, pel que fa al Patrimoni Històric de Castellbell i el Vilar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario