miércoles, 19 de noviembre de 2014

SANT ESTEVE D’ESTAIS. ESPOT. EL PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

El Marcel Morató Tort em feia arribar unes fotografies de la que fou església parroquial del poble d’Estais, advocada a Sant Esteve, de la qual ens diu la descripció tècnica; edifici d'una sola nau dividida en quatre trams i amb capelles laterals al costat sud, coberta amb volta d'aresta. A l'est remata la nau l'absis semicircular decorat a l'exterior amb bandes i arcuacions cegues, poc visibles sota la gruixuda capa de calç que recobreix els murs de tota l'església. A l'oest, en el centre de la façana, s'obre la porta i a sobre d'aquesta hi ha un petit òcul. A l'angle Sud-oest s'aixeca un petit campanar. La coberta de llicorella és a dues aigües.


L’enciclopèdia ens diu que els nuclis del municipi d’Espot estigueren integrats a la Vall d’Àneu i foren, per tant, del domini dels comtes de Pallars, i després, des de la fi del segle XV fins a l’abolició de les senyories, dels ducs de Cardona i marquesos de Pallars.

Quan parla d’Estaís , explica que està en un coster, centrat per la petita església de Sant Esteve, i que més a llevant, prop ja de la Noguera, hi ha les antigues bordes d’Estaís.

Voldríem saber l’origen etimològic d’aquest topònim Estaís, com sempre ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario