jueves, 19 de mayo de 2016

ESGLÈSIA DE SANT PERE DE VILANOVA DE BELLPUIG. PLA D’URGELL

Malgrat l'arxiu parroquial va desaparèixer durant la Guerra Civil, en la fàbrica del temple queden paleses les diferents èpoques constructives o de reforma. La primera construcció seria gòtica, de la qual encara en resta una part (l'arcada del mur nord). Fou reformada i ampliada al segle XVII, reforma a la qual pertany quasi tota l'estructura actual. La penúltima reforma la féu l'arquitecte Jordi Bonet i Armengol (Barcelona, 1925) l’any 1949, to just acabada la carrera, hom pensa que el va ajudar en aquest projecte de construir de nou el cimbori i el campanar amb un material constructiu diferent al de la resta de la fàbrica, el seu pare Lluís Bonet i Garí (el Cros, Argentona, 1893 - Barcelona, 30 de enero de 1993).

L'any 1990 es va reformar la façana dels peus, coronant-la amb una estructura triangular, la qual emmarca un medalló on hi són representades les claus de Sant Pere, patró de l'església.


La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; Eesglésia de carreus de pedra. Consta de tres naus i les cobertes són: volta de canó amb llunetes a la nau central, volta de canó a la lateral, sent d'aresta la coberta de l'entrada. La nau central està separada de les laterals per arcs de mig punt sense pilastres. Aquesta té quatre trams i tres vitralls a cada costat. El cor es troba als peus. La portada és quadrada i pel damunt s'obra una rosassa. Sobre les naus laterals hi ha dos contraforts.

A l'interior de l'església trobem un retaule de la Mare de Déu del Lliri del segle XV d'estil gòtic.

No hay comentarios:

Publicar un comentario