lunes, 30 de mayo de 2016

IN MEMORIAM DE LA L’ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DEL PÒPULO DE VALLFOGONA DEL RIPOLLÈS. GIRONA. CATALUNYA

El campanar del Pòpulo, pertanyia a l’antiga església de la Mare de Déu del Pòpulo, que cap al segle XII va fer construir un Milany, aleshores senyors de Vallfogona, al costat del seu castell.

De l’església, actualment desapareguda, només en queda el parament interior nord de la nau, i l´arran de la volta, igual que el campanar adossat en aquest mur. En l’actualitat la part alta del campanar serveix com a cambra pel rellotge.

La descripció de patrimoni Gencat ens diu; torre quadrada en pedra i coberta de teula àrab a quatre vessants a les bandes sud i de ponent, just sota la teulada hi ha dos petites arcades a cada façana, tapiades en l’actualitat. A la façana de ponent hi ha una porta no original a la que s’hi arriba a través d’una escala exterior, i que porta a una petita cambra a l’interior del campanar, a on hi ha un rellotge antic molt ben conservat, que ha estat substituït però, per un rellotge modern.


A la façana sud, sota les arcades, es pot llegir sobre el mur, l’obertura de la primitiva porta de la torre, que estava sobre la volta de l’església. La cambra del rellotge està arrebossada interiorment i molt acurada. Sobre el carener de la teulada, estan les campanes de les hores.

La propietat va cedir aquest espai al poble que mancant de recursos econòmics només ha pogut mantenir intacta la torre del rellotge.

L’església de la Mare de Déu del Pòpulo, va ser substituïda per la de Sant Julià, que al seu torn ho era per la de la Mare de Déu de la Salut.


El sostre demogràfic de Vallfogona de Ripollès, s’assolia al cens de 1787 amb 1247 veïns, la població es mantindria per damunt dels 1000 durant quasi tot el segle XIX, per començar el segle XX per sota, 927 l’any 1900, s’iniciava aleshores una caiguda exponencial, que al cens de l’any 2000, era de només 219 habitants. El rètol més habitual a Vallfogona de Ripollès és ‘ EN VENDA’.

No hay comentarios:

Publicar un comentario