martes, 3 de mayo de 2016

IN MEMORIAM. ESCOLES DELS OMELLONS. LES GARRIGUES. LLEIDA. CATALUNYA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

El terme municipal dels Omellons, d’11,29 km 2 , es troba a l’extrem nord-oriental de la comarca, en contacte amb l’Urgell. Limita amb els municipis d’Arbeca al N i a l’W, la Floresta al SW, Vinaixa al S, l’Espluga Calba a l’E i Maldà (Urgell) al NE.

El poble dels Omellons és l’únic nucli de població del municipi.

El darrer cens de la II República comptava 465 persones, i el tancava l’exercici 2014 amb 232 habitants. S’ha perdut en el període la dictadura feixista, els anys de cleptofeixisme i la ‘Democraciola’ un 50,11 de la població, i això malgrat trobar-se relativament aprop de la capital de les Garrigues i de l’Espluga Calba, que manté encara la Cooperativa de Generes de punt John Fils.

M’indicaven on eren les escoles, l’edifici acull avui un Bar, la Casa de la Vila, el consultori Mèdic ,...


Ens queden encara algunes poblacions de les Garrigues ,l’ Albagés, Arbeca, Bellaguarda, Bovera, Castelldans, el Cogul, l’Espluga Calba, la Floresta, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, Juneda, Puiggròs, el Soleràs, ... , fem una crida molt especial als veïns, i/o a les persones nascudes en aquestes poblacions, perquè ens facin arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com imatges dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista.

Catalunya us en deurà una.

No hay comentarios:

Publicar un comentario