domingo, 1 de mayo de 2016

SANTA MARIA DELS ÀNGELS. EL VILOSELL. LES GARRIGUES. LLEIDA. CATALUNYA

Llegia que l’ església parroquial de Santa Maria dels Àngels del Vilosell, és esmentada per primer cop en una Butlla del Papa Celestí III com a part de la Arxidiòcesi de Tarragona l’any 1194. La seva pertinença al valiat islàmic de Siurana i a les muntanyes de Prades va determinar la seva inclusió en l’Arxidiòcesi de Tarragona. Sembla però que l’edifici original és dels segles XIII i XIV.


La façana és força austera, llisa totalment a excepció de l'entrada. Es tracta d'una porta d'arc de mig punt amb falses pilastres acanalades, sobre seu un entaulament mixtilini que està rematat amb un nínxol que reprodueix l'estructura de la portada amb la figura de la Verge. Té una torre campanar de secció poligonal a la part dreta dels peus. Obra del segle XVIII, al cens de 1787 consten 580 veïns, els ‘diners d’Amèrica’ serviran per substituir esglésies romàniques, aixecar ermites, capelles, fer i refer ‘grans cases’, castells i palaus, guanyats de forma ‘fàcil’ tindran un efecte ‘miratge’ que com en el cas de la darrera estraperlada del feixisme i el cleptofeixisme, el mal dit ‘boom immobiliari ‘ tindrà un efecte devastador sobre les classes més humils de la societat.

L’església del Vilosell és un edifici profundament transformat per la substitució de la seva capçalera original, la construcció d’una nova portada al segle XVIII i del campanar de torre a la façana oest al segle XIX. També es van afegir capelles i dependències als seus costats nord i sud, on s’aparedà la porta altmedieval, que ha estat descoberta en el procés de restauració de què fou objecte l’edifici. Ara es conserva molt alterada i tancada amb un vitrall.


No la trobava inclosa a : s://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_del_Vilosell


Escola


Capella de Sant Sebastià.

Tampoc l’escola, ni la capella de Sant Sebastià, ni ....

Per intermeadiació de la Mare de Déu dels Àngels, aixecava la meva pregaria a l’Altíssim; senyor, allibera el teu poble !!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario