viernes, 6 de mayo de 2016

IN MEMORIAM. ESCOLES DE LA VALL D’EN BAS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. LA GARROTXA. GIRONA.

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

L’actual municipi de la Vall d’en Bas va ser creat el 1968 per la unió dels antics municipis de Sant Privat d’en Bas, Sant Esteve d’en Bas, Joanetes i la Pinya, inicialment amb capital a la vila del Mallol.

Havia començar a fer recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, i en una primera visita trobava :

SANT PRIVAT D'EN BAS
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2016/04/in-memoriam-escola-publica-de-sant.html

JOANETES
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2016/04/esglesia-de-sant-roma-joanetes-la-vall.html

I localitzava els edificis escolars de la Pinya, l’escola del veïnat de Cirera del Mallol, i la de Falgars.

M’explicaven que l’edifici de l’actual ajuntament de la Vall d’en Bas, situat a la població de sant Esteve, es va aixecar sobre l’edifici de les escoles de les Germanes Dominiques. Serà l’entrada 850 de https://issuu.com/1coneixercatalunya


http://www.catalunyareligio.cat/ca/articles/7605

Llegia amb fruïció QUANTA MISÈRIA! L’ESCOLA PÚBLICA A LA GARROTXA ALS ANYS QUARANTA , de SALOMÓ MARQUÈS, del Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona :

A la Garrotxa hi hagué un mestre afusellat pels franquistes. Va ser suficient per fer saber com les gastaven els nous governants. De fet, tal com hem vist, ja ho havia anunciat el comandat de les forces d’ocupació Camilo Alonso Vega. Es tracta del mestre Joan Bagué Ribot, fill de Sant Esteve d’En Bas, on havia nascut el 1889. Després dels estudis a Barcelona i d’exercir en diferents poblacions arribà a Sant Esteve, casat i amb un fill, durant la dictadura de Primo de Rivera.

Visqué la inauguració de les noves escoles el curs 1927-1928. En teniu imatges ?, sou pregats de fer-nos-en arribar una a l’email coneixercatalunya@gmail.com , si al damunt sabeu qui en va ser l’autor, això serà el ‘Rien ne va plus’.

Militant d’ERC, fou alcalde de la població l’octubre del 1936.

Us preguem que ens feu arribar a l'email coneixercataunya@gmail.com , imatges dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista de la Vall d’en Bas, i d’arreu de Catalunya. Només depèn de nosaltres – de tots nosaltres – la recuperació de la memòria històrica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario