lunes, 29 de enero de 2018

HISTÒRIA D’UNA FAÇANA DE TÀRREGA.

Patzrimoni Gencat ens diu que la façana és centrada a la planta baixa per un portal de mig punt, amb grans dovelles resseguides per un trencaaigües ornat amb una motllura esculpida. Al primer pis s'obren finestres coronelles, amb capitells amb entrellaços i fusts monolítics, i una motllura guardapols decorada amb puntes de diamants. La galeria del darrer pis, sobre una cornisa de permòdols figurats, és un cos completament nou que substitueix un nivell de finestres, obertes probablement arran de la reforma del segle XVII, que no foren respectades en una reconstrucció que pretenia uniformitzar l'aparença medieval de l'edifici i que alhora accentuà artificiosament la similitud amb la Paeria de Lleida, també molt restaurada. Aquesta reconstrucció ha determinat també l'aspecte de l'interior, adaptat a les necessitats funcionals d'una oficina. Amb tot, conté alguns elements escultòrics d'interès de procedència diversa.

El Palau dels Marquesos de la Floresta és una de les escasses mostres d'arquitectura civil del segle XIII que coneixem, encara que l'edifici original només s'evidencia a la façana, reconstruïda l'any 1955 tot aprofitant alguns elements del bastiment primitiu, ensorrat l'any 1940

La casa havia estat vinculada a una capella avui completament desapareguda, documentada des del 1340 com a propietat de la família Ardèvol el 1324. En tot cas, l'edifici fou profundament reformat al segle XVII, coincidint amb un canvi de propietaris, els marquesos de la Floresta, i tal vegada amb un canvi d'utilització, ara com a casal residencial.

Els amics de Pobles de Catalunya diuen; edifici situat a la ciutat de Tàrrega, va ser construït al segle XIII per la família Ardèvol i inicialment va ser un hospital.

Al segle XVII va passar a mans dels marquesos de la Floresta i posteriorment a la família Sobies, per això també se la coneix com a Casa Sobies.
L’edifici es va anar degradant progressivament fins que l'any 1940 va ser derruït i les seves pedres van cedides a l’Ajuntament pel seu propietari Manuel Vidal de Cárcer (Tàrrega, 24 d'agost de 1906 - Barcelona, 17 de juny de 199 ) i es van guardar al cementiri de la ciutat.
L’any 1955 l'Ajuntament de Tàrrega cedí a la Mútua Patronal de Tàrrega la façana del palau dels marquesos de la Floresta per a ser reconstruïda al número 14 del carrer del Carme, lloc precís on havia estat el palau.
https://www.todocoleccion.net/postales-cataluna/tarrega-mutua-patronal~x82706036
https://www.todocoleccion.net/postales-cataluna/tarrega-palau-marquesos-floresta-tienda-ropa-zapateria-roisin~x55052899

Fotografia del Josep Giribet

La tasca fou dirigida per l'arquitecte Alexandre Ferrant Vàzquez, (Madrid 1897-? 1976) i l'aparellador Joan Benavent Santandreu (1903 + 9-10.1958). http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1958/11/21/pagina-29/32745381/pdf.html?search=Juan%20Benavent%20Santandreu
De l'interior no en resta res.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Antonio Mora Vergés

No hay comentarios:

Publicar un comentario