lunes, 8 de enero de 2018

JO NECESSITO SABER

Constatar que hi ha molts ‘ forats’ en la documentació del patrimoni històric i/o artístic de Catalunya no demana una especial preparació i/o sensibilitat.

Sobta encara llegir, “conec molt be on visc, no em fa falta saber-ho tot”. Miguel de Unamuno y Jugo (Bilbao, 29 de setembre de 1864-Salamanca, 31 de desembre de 1936), en la seva obra El pórtico del templo, posa en boca de Roman «Inventen, pues, ellos y nosotros nos aprovecharemos de sus invenciones. Pues confío y espero en que estarás convencido, como yo lo estoy, de que la luz eléctrica alumbra aquí tan bien como allí donde se inventó»

Confesso que jo voldria saber-ho TOT del lloc on visc, del lloc on vaig néixer, i de la nació de que formo part. Fins, si això fos possible en una sola vida, m’agradaria tenir coneixement de les nacions veïnes, i de la resta del món.

Miguel de Unamuno y Jugo (Bilbao, 29 de setembre de 1864-Salamanca, 31 de desembre de 1936), ha passat per ser l’autor de la frase “ que inventen ellos” , fet que podem negar de forma rotunda, i amb la frase, defensor d’un pensament petit, tancat, simple, identificable curiosament amb el dels seus botxins, a qui etzibava el 12 de octubre de 1936, al paranimf de la Universitat, durant l’acte d’apertura del curs acadèmic “ Venceréis, pero no convenceréis. Venceréis porque tenéis sobrada fuerza bruta, pero no convenceréis porque convencer significa persuadir. Y para persuadir necesitáis algo que os falta en esta lucha, razón y derecho. Me parece inútil pediros que penséis en España.”


Només hi ha una opció possible, eixamplar CADA DIA el nostre coneixement, o almenys lluitar perquè no s’imposi – una vegada més – allò de «¡Muera la inteligencia! ¡Viva la muerte!»

Antonio Mora Vergés

No hay comentarios:

Publicar un comentario