viernes, 12 de enero de 2018

CAN GALCERAN - CAN GIOL VA ACOLLIR LES ESCOLES PÚBLIQUES DE CALELLA?. EL MARESME. CATALUNYA

El Josep Salvany Blanch, retratava – llevat d’error meu – parcialment la façana de la casa dita CAN GALCERAN - CAN GIOL , en la imatge apareixen infants de diferents edats.


Patrimoni Gencat ens diu ; edifici de planta baixa, pis i golfes. Té la teulada a quatre vessants, encara que avui ha quedat malparada amb les construccions veïnes. Les finestra principal de sobre el portal no té columneta, però conserva un capitell penjat adherit a la llinda. La que està situada a mà esquerra d'aquesta última, presenta balcó i està rodejada de motllura. No té decoració gòtica. El portal és rodó i adovellat (20 dovelles). A sobre del portal, i a l'alçada de les golfes, hi ha un matacà. L'obra és de pedra utilitzant carreus.

Els dos noms de la casa tenen origen a la figura d'Albert Giol i Galceran (1858-1945), investigador i estudiós de la vila de Calella. Els seus pares es deien Salvador Giol i Carreras i Caterina Galceran i Pla. Al cap de dinou anys, morta la pubilla de Can Galceran, el patrimoni passà a la casa pairal materna: casa Galceran, que tenia propietats a les afores, a la banda de la riera.

Em pregunto, i us pregunto, aquest edifici havia acollit les escoles públiques ?.



ens adrecem al Xavier Arnijas Tubert , ( 9 de març de 1971 , Calella ) responsable de l’ Àrea de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament : m.calella@diba.cat , al que alhora que li fèiem avinent el nostre desig de documentar i publicitar el patrimoni, li demanàvem el seu ajut i col·laboració.

També però, ho fem a tots els calellencs i als catalans en general; ajudeu-nos en la nostra recerca, feu-ho per la vostra dignitat, per defensar el dret dels vostres fills, nets, besnéts, rebesnéts, .., i per reivindicar la memòria dels vostres pares, avis, besavis , rebesavis, ...

Catalunya us ho agrairà.

Antonio Mora Vergés

P/D
https://cuandosellevabasombrero.wordpress.com/category/barcelona/maresme/page/2/

No hay comentarios:

Publicar un comentario