jueves, 25 de enero de 2018

LA CASA DEL PERIODISTA JOSÉ BOADA ROMEU. SANT SADURNÍ D’ANOIA. EL PENEDÈS SOBIRÀ. CATALUNYA

Llegia a : http://orientabarcelona.blogspot.com.es/2016/07/can-ferrer-del-mas_11.html

Per la documentació disponible se sap que la família Ferrer del Mas (De la que hi ha constància des del segle XV) va perdre la propietat sobre la casa i la hisenda a finals del segle XIX. El nou propietari, Josep Boada i Romeu, construí les edificacions annexes i realitzà les obres d’embelliment que li donaren al conjunt l’aspecte arabesc.

http://eprints.ucm.es/27709/1/T35547.pdf


José Boada Romeu. Periodista de la Vanguardia y escritor.

Desde de 1889 realizó varios viajes a Marruecos.

Acudió a Melilla como corresponsal de La Vanguardia en 1893. Fue uno de los que sufrió el asedio al fuerte de Cabrerizas.

En su obra Allende el estrecho: viajes por Marruecos recuerda una visita anterior a la región, explica el conflicto entre España y Marruecos y narra la embajada de Martínez Campos a Marraquech para firmar la paz, con abundante material fotográfico (Martínez Salazar, 1997: 112).

L’any 1920 la masia fou adquirida, mitjançant subhasta, per la família Freixedas, de Vilafranca del Penedès, que hi construí la capella i plantà els pins del recinte tancat.

http://www.vilafranca.org/jsp/directori/detall.jsp?id=40476

A l’any 1960 el complex passà a mans de Segura Viudes i, desprès de romandre deshabitada durant molts anys, l’Ajuntament de Sant Sadurní la va adquirir l’any 1982 amb la intenció de rehabilitar-la per enquibir-hi serveis municipals.

A l’any 2018, quan visitava aquest indret amb el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926 + Castellar del Vallès, 6 de maig de 2019 ) ), com se sol dir a Catalunya, el més calent encara esta a l’aigüera.



Teniu dades del lloc i naixement i traspàs de José Boada Romeu?

Quina relació tenia amb Berthe Leclercq Pascal, que moria el 19.11.1920 a la casa?.
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1920/12/17/pagina-2/33298669/pdf.html?search=Jos%C3%A9%20Boada%20%20Romeu

Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

En cridaven l’atenció les estrelles de sis puntes que es conserven – encara – en una de les portes.


No disposa Sant Sadurní d’Anoia d’un Catàleg de Patrimoni en línia, i no trobem la resposta a la pregunta de qui va ser l’autor de la ‘modificació’ promoguda per José Boada Romeu, i tampoc la posterior de la família Freixedas, de Vilafranca del Penedès.

Està clar que no hi ha ‘voluntat’ de trobar les respostes, tant almenys, com la certesa de que per temps que passi, les preguntes no moriran.

El Raul Pastó Ceballos m’enviava dos magnifiques fotografies.



Demanaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin) l’advocació de la capella de la casa, i si en tenen fotografies.

La Covid, 19 i la seva mala evolució continuen de tristíssima actualitat, com també l’estultícia i la supèrbia del GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA.

https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2020/05/06/5eb2604afdddff10148b459b.html


En deixem constància al sols efectes de deixar memòria d’aquest moment tan tràgic que ens ha tocat de viure.

El nostre condol a TOTES les famílies que han perdut un esser estimat, i als que en aquestes circumstancies INEXPLICABLES , els furten l’escalf d’aquells que els estimen.

No podem afegir-nos a la recollida de firmes que recolza Miquel Iceta i Llorens (Barcelona, 17 d’agost de 1960), i no volem deixar passar el fet que UNA SOLA MORT ja era massa.

https://www.elconfidencialdigital.com/articulo/politica/pincha-campana-pretendia-recoger-75-mil-firmas-apoyo-gobierno/20200408173051142556.html


https://www.vilaweb.cat/noticies/indignacio-tuit-iceta-cercas/

La ciutadania té dret a saber quants diners públics s’han gastat i en que, des de la Sanitat Centralitzada atesos els magres resultats obtinguts.

No hay comentarios:

Publicar un comentario