jueves, 24 de enero de 2013

CASA CARME GOLFERICHS LOSADA, VIDUA DE RAFAEL MASÓ GRAU A CARDEDEU

Passejava pels carrers de Cardedeu a la recerca de façanes singulars i/o d’edificis bells; d’una i altra cosa se’n troba amb relativa facilitat en aquesta població , farina d’altre sac és trobar-ne informació, a Cardedeu no tenen – encara – un Catàleg i/o Mapa del Patrimoni Històric i/o Artístic.

Em succeïa això justament amb aquesta magnifica casa, esmentada en algun lloc com Casa Rovellat , obra de Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877- la Garriga, 15 de setembre de 1937) que ja havia fet la reforma interior d'un habitatge preexistent a Barcelona per encàrrec d’aquesta senyora.

Aquest fet, més enllà de l'afirmació - que no hem pogut comprovar , de moment - que la Vda. Masó pagà l’ any 1904 l'enrajolat de l'església amb mosaic, dona versemblança a que la casa s’aixequés l’any 1908.

El mateix arquitecte la reformarà l’any 1917.


De la descripció tècnica reproduïm : Habitatge de tipologia entre mitgeres amb façana arrebossada, simètrica, que es perd pel desplaçament del portal. Consta de planta baixa i dos pisos. Al primer pis hi ha un balcó corregut en el que destaca el reixat de l'ampit en un dibuix molt típic de Raspall de la primera etapa modernista: el motiu del "latiguillo" i els elements vegetals. Al segon pis trobem també unes finestres molt típiques de Raspall, d'arc el•líptic emmarcant una obertura simple de llinda plana amb ampit.

De l’interior cal assenyalar el conjunt de vitralls emplomats de finestres i portes, amb dibuixos de motius geomètrics i florals, compostos simètricament, així com la varietat dels paviments de mosaic hidràulic.

La casa promoguda per Carme Golferichs Losada de Cardedeu, que descansava en la Pau del Senyor el 24 de juny de 1935, és una bona mostra del llenguatge modernista de la primera etapa de Raspall.
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1935/07/03/pagina-1/33151195/pdf.html
http://www.barcelonaesmoltmes.cat/ca/rutesmodernistes/vallesoriental/ruta1/#.UQEJ7R2ZSgI

Cardedeu s’ha de passejar amb delectança

No hay comentarios:

Publicar un comentario