viernes, 12 de julio de 2013

LES MELMELADES D’HOSTAFRANCS, ELS PLANS DE SIÓ. LA SEGARRA. LLEIDA. CATALUNYA

Hostafrancs, avui dins del Municipi dels Plans de Sió, a la comarca de la Segarra, a la província de Lleida , és a la dreta del Sió, a llevant del terme, molt proper a Riber i Sedó (de Torrefeta i Florejacs), a l’extrem de la gran plana que s’estén fins a Riudovelles (de Tàrrega) i fins a Mont-roig de Segarra. Això ens fa pensar més en la tesis d’un lloc on es concentraven les forces franques (francs) que feien costat als catalans per recuperar les terres als sarrains, que en la que recull Manuel Bofarull i Terrades ( q.e.p.d) relativa a un hostal casa on donen menjar i allotjament’, i franc com ’lliure certes carregués’

A la pàgina de l’ajuntament s’explica que el seu castell apareix citat documentalment l’any 1073. El dia 5 de novembre de 1075, el bisbe Bernat d’Urgell i els seus canonges de Santa Maria de la Seu varen donar a l’important noble del comtat Brocard i la seva muller Caritat, el castell d’Hostafrancs, del terme de Guissona i del comtat d’Urgell.

Segons aquest document, la propietat o possessió del castell la mantindria Brocard i els seus fills, a canvi de dues lliures de cera anyals. Ara bé, després de la mort dels fills de l`’esmentat senyor, s’establí que, el castell junt amb totes les edificacions que s’hi haguessin incorporat, retornaria a la canònica de la Seu.

L’any 1093, segons Antoni Bach, Berenguer Brocard deixà el castell d’Hostafrancs al seu germà Pere, mentre visqués.
Posteriorment, esdevingué sempre possessió del capítol d’Urgell, fins al Segle XIX

Hostafrancs, dóna nom al barri de la ciutat de Barcelona; segons ens expliquen a mitjan segle XVIII, , Joan Corrades i Bosch, originari d’aquest poble, comprava un hostal a Barcelona al que donava el nom d’Hostafrancs en recordança del seu lloc de naixement, situat fora de les muralles de Barcelona, l’hostal esdevingué molt popular, ja que permetia als viatgers passar la nit sota cobert, quan les muralles estaven tancades.

Un cas similar al de ‘la Lluna de València’ que donava en aquest segon cas, lloc a una expressió, que es fa servir quan un arriba tard.


Tota la dissertació anterior se us farà més païdora si com nosaltres un adreceu a Cal Pou, a la Plaça s/n d’Hostafrancs, al Municipi dels Plans de Sió, a la comarca de la Segarra, a la província de Lleida, i us feu amb un lot dels excel•lents productes que elabora curosament la Dolors Viladorsa Villaró.

No hay comentarios:

Publicar un comentario