El terme d’Oliola de 86,3 km², inclou els pobles de Claret ; Coscó ; el Gos ; Oliola ; Plandogau ; Maravella ; Renant i la Serra de Dalt.
En la visita que fèiem el Josep Olivé Escarré, i l’Antonio Mora Vergés, advertia que el fossar adossat al costat de l’església parroquial advocada a Sant Tirs, fa molt de temps que està fora d’us.
M’explicaven que el nou es troba en un peculiaríssim enclavament, tot just una cinquantena de metres en el camí d’accés a l’església i a la part superior d’Oliola.
Pel que fa al topònim Manuel Bofarull i Terrades (q.e.p.d) defensa un possible origen àrab Al-uya ‘ la més enlairada’ amb el diminutiu OLA, i el diccionari català valència balear defensa com en els cas d’Olius un origen etimològic del llatí oliu , plural en aquest cas ( llatí olīvos, ‘oliveres’), i diminutiu a Oliola ‘ olivera petita’.
Curiosament ambdós cementiris tenen en comú el fet d’aixecar-se en un espai rocós.
http://imatgesdesilenci.blogspot.com.es/2008/07/cementiri-doliola-la-noguera.html
http://imatgesdesilenci.blogspot.com.es/2007/12/cementiri-dolius-solsons.html
Retratava un petit espai que em fa pensar que va ser - o és encara – la Capella del Cementiri; espero que una vegada més des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), ens aclareixin aquest extrem i en el seu cas l’advocació que té o tenia.
No hay comentarios:
Publicar un comentario