miércoles, 6 de agosto de 2014

LA TORRE DE L’AIGUA D’IVARS D’URGELL. EL PATRIMONI DESCONEGUT DEL PLA D’URGELL. LLEIDA. CATALUNYA

La torre d’aigua d’Ivars d’Urgell de la que trobava al catàleg de patrimoni ‘ Antic dipòsit d'aigua municipal construït a la primera meitat del segle XX, actualment en desús i propietat de l'Ajuntament. Ofereix una vista única des del capdamunt; caldria fer totes les actuacions necessàries per assegurar l'estabilitat de l'edifici i retornar a l'element la seva fesomia original.’. L’ infern està empedrat de bones intencions, oi ?.


Això em donava peu a recuperar la memòria del Domingo Cardenal Gandasegui ( Vitoria-Gasteiz 1825 + Barcelona, 9-02-1901 ), que sobre un avantprojecte original de l’enginyer Pere d’Andrés i Puigdollers - que transformava profundament - dirigí la construcció del canal d'Urgell fins a l’acabament de l’obra (1865) , posteriorment, es féu càrrec de la direcció de la Companyia del Canal, creada per a la seva explotació.

Fins aleshores Anglesola – per parlar d’un lloc proper - era coneguda com ‘ el clot del dimoni’, i aquesta plana d’Urgell era un erm pendent dels capricis de la climatologia.

l’any 1857 en cens d’Ivars d’Urgell era de 910 ànimes, enfront de les 282 de 1787, el sostre demogràfic s’assolirà l’any 1960 amb 2048 habitants; des d’aleshores el decreixement ha estat constant fins als 1.619 habitants que hi havia al tancament de l’any 2013.

La relació amb el canal d’Urgell està molt clara, tant almenys, com que la mecanització, i la competitivat calculada NOMÉS amb els costos de producció, provocaran a mig termini un despoblament quasi general de la comarca

No hay comentarios:

Publicar un comentario