sábado, 23 de agosto de 2014

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT PERE DE TUDELA DE SEGRE. ARTESA. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Pujàvem amb molta cura fins al nivell de l’església parroquial de Tudela de Segre, advocada a Sant Pere, el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, la casa que fa costat a l’escala cau literalment a trossos.

La descripció tècnica ens explica que és una església d'una nau, de planta rectangular, amb possible cripta a la capçalera que es troba adaptada al desnivell del carrer del portal nou annex.


La façana ha estat transformada amb un historicisme neogòtic, afegit a sobre de l'antiga porta renaixentista. De la part antiga es conserva el lateral de migjorn amb l'arc del portal del segle XIV-XVI, amb mur de carreus ben escairats en filades. Les cobertes també han estat modificades amb ràfecs de maó i teula neoclàssics.

Pagava delmes i primícies a Sant Pere d'Ager, fins al 1806.

Quan al topònim Tudela explicava el seu origen a l’entrada : http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2009/11/sant-cristofol-de-kanta-banda-le.html

Ens agradarà saber alguna cosa més d’aquest ‘suposició’ de l’existència d’una possible cripta, i fins els motius – més enllà de les raons econòmiques, provocades per l’estultícia i la corrupció de les elits politiques, d’aquí i del REINO DE ESPAÑA que ens han retornat als anys posteriors al conflicte bèl•lic 1936-39 – pels que no s’ha desvetllat aquest aquesta ‘hipòtesis’ a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario