miércoles, 20 de agosto de 2014

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE SOLÉS. TIURANA. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

El Jordi Marsol publicava una fotografia del santuari de la Mare de Déu de Solés, que es troba municipi noguerenc de Tiurana.


L'ermita-santuari està situada al cap d'un serrat, a 640 metres d'altitud, des d'on s'albira un extens panorama, des de la Serra del Montsec fins a la muntanya de la Bòfia; i més proper, els veïnats de la Serra de Rialb i Politg, les masies de cal Daniel de la Serra i la Pedra, de la Baronia de Rialb, i al fons el turó de Montmagastre. Als seus peus, les aigües del pantà de Rialb, que cobreixen tota l'horta i els pobles de Tiurana (antiga) i Miralpeix.

La Mare de Déu de Solés, és la patrona de Tiurana. L'edifici de l'ermita sembla ser del segle XVI, amb posteriors ampliacions que es daten entre els segles XVII i XIX.

La descripció tècnica ens explica que el temple és un edifici de regulars dimensions, d'una nau, decorada amb pintures d'estil barroc, com també l'altar major. A la dreta de l'església, i formant un mateix cos amb l'edifici, hi ha la casa de l'ermità. Consta de planta baixa, on hi ha els estables, i dues plantes superiors com a vivenda; fou habitada fins a l'any 1950. L'estiu de 1982, es varen dur a terme treballs de reparació i consolidació dels edificis annexos de l'església, com en la casa de l'ermità i a les dependències de l'antiga confraria de la Mare de Déu.


La imatge de la Mare de Déu, és una talla policromada, beneïda el dilluns de Pasqua de 1983, obra de l’Antoni Serra Llorens.

Si cliqueu al damunt accedireu als seus goigs.

No hay comentarios:

Publicar un comentario