jueves, 7 de agosto de 2014

ESGLÉSIA DE SANT SALVADOR. FIGUEROLA. LES PILES. CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

No teníem temps el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, d’arribar-nos en la nostra darrera estada a la conca de Barberà a Figuerola, o Figueroleta , llogaret del municipi de les Piles, prop de Sant Gallard, poble del qual depenia, i sortosament ho havia fet l’autor del bloc ‘ de punta a punta' pel que fa a la vista de l’edifici, dels que ens dius la descripció tècnica; església d'una nau amb absis semicircular a la capçalera. Va coberta per una volta de canó col•locada sobre un sistema d'arcs formals situats al llarg dels murs laterals. És possible que en origen l'església anés coberta per una encavallada de fusta. Els murs primitius, per tant, haurien esdevingut insuficients ja que l'empenta d'una volta és molt superior. Això es va solucionar bastint aquestes arcades com a reforç del murs originaris.


Ho feia també l’Angelina Llop Farré , amb la vista lateral de la porta d'accés s'obre en el mur sud que és adovellada i d'arc de mig punt, una motllura a manera de guardapols recórrer tot el perímetre exterior de l'arc, no hi ha cap mena d'ornamentació.


Al bell mig de l'absis hi ha una finestra espitllera, decorada a l'exterior amb un bordó amb puntes de diamant, etc. A l'edifici són evidents diversos processos d'obra, a més de la possible modificació de la volta cal esmentar la fàbrica durant el segle XIV de la capella oberta en el mur nord. A la part alta dels murs externs hi ha les restes d'una cornisa decorades en ziga-zaga.

No hay comentarios:

Publicar un comentario