Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període de la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.
Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.
Reprodueixo de la pàgina http://blocs.xtec.cat/escolaelstillers/historia/
Una mica d’història de la nostra escola…
El 8 d’agost de 1736 els regidors i particulars de l’Ajuntament contractaven un espai per a dur a terme l’ensenyament dels nens i nenes de la població. No serà, però, fins als voltants de 1860 que Artesa disposarà de les primeres escoles oficials.
El 1913 les escoles públiques estaven en tan mal estat que l’Inspector Provincial va amenaçar de tancar-les. Aquest fet propicià la necessitat de construir unes noves escoles. Es comprà el terreny on ara es basteix l’escola i s’inicià la seva edificació. El gener de 1916 s’adjudicà el projecte a Isidre Gomís Quadrat, seguint les indicacions de l’arquitecte Francesc de Paula Morera i Gatell (Tarragona, 1869 - Lérida, 1951).
El 3 de febrer del mateix any se celebrà amb gran solemnitat l’acte de col•locació de la primera pedra on assistiren importants personalitats de l’època, en un moment en què Catalunya es troba immersa en un nou renaixement degut a l’impuls de les classes benestants del país i de la Mancomunitat.
El 1921 s’inaugurà el centre escolar i també una nova manera d’educar que volia ser el reflex de la pedagogia i directrius el moment. El primer director de la nova escola fou Josep Calzada i Benet (1899-1969), el qual mostrà sempre una dedicació total.
El 1984 s’inicià el procès de rehabilitació de l’edifici, ja que, acusant el pas dels anys, presentava un aspecte força dolent. Finalment s’acordà d’encarregar un projecte d’actuació a l’arquitecte municipal Jaume Alventosa i Cuadrat.
El curs 2000-2001 s’inicià l’ampliació de l’edifici, es comprà un terreny al costat del pati de l’escola i es començà la primera fase de les obres. En un primer moment s’inicià la construcció de l’edifici adjacent de la llar d’infants i la part que actualment ocupa educació infantil. En una segona fase es dugué a terme la construcció de l’edifici nou, amb aules de desdoblament, audiovisuals i plàstica, i també una sala polivalent. Seguint el criteri iniciat amb anterioritat a la llar d’infants, s’edificà el menjador. Finalment es milloraren les dependències de l’edifici antic.
En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.
Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts
Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts
Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts
Catalunya us en deurà una.
No hay comentarios:
Publicar un comentario