miércoles, 2 de septiembre de 2015

ESCOLA PÚBLICA DE LLIMIANA. PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Responen a la nostra petició : necessitem les imatge de TOTES les escoles anteriors a la dictadura franquista del PALLARS.

El Joan Parramon pública un a fotografia de l’antiga escola de Llimiana al Pallars jussà.


Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 — Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997)[1], deia que el nom d'aquesta vila està documentat des d'abans del 893, Limignana, Limyana, Liminiana, etcètera, que són formes derivades d'un nom propi llatí en femení, possiblement perquè era una forma adjectiva a villa, encara que s'ometés dels documents aquest primer mot, Així, “Llimiana” voldria dir “la vil•la pertanyent a la família dels limians”, o “de la família Límia”.

No trobava cap dada pel que fa a l’època en que s’aixecava l’escola, i qui en va ser l’autor. El feixisme ha fet des de l’01 d’abril de 1.939, fins als nostres dies, un excel•lent treball de ‘destrucció’ de la memòria històrica.

Les doctrines feixistes que enalteixen el paper de les ‘elits’ , tenen un efecte corrosiu, sobre valors humans tant bàsics, com la dignitat, la honestedat, el desig de justícia,... , encara avui en tenim clars exemples en l’actuació d’algunes de les forces politiques ‘hereves’ d’aquell regim dictatorial.

El Josep de Moner Canut, ens explica que hi havia escoles a : al Batlliu de Sort: Montardit de Dalt, Enviny ( on s’hi va rodar les veus de Pamano), Pujalt ( és l’escola on s’inspira el Jaume Cabré Fabré (Barcelona, 1947) per Les Veus de Pamano), Olp. Vall d’Àssua: Altron, Sorre ( és la que sortia a la sèrie Gran Nord), Llessui ( Convertida en Museu del Pastor).

I, en la mesura que li sigui possible les anirà retratant.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si qualsevol dels Ajuntament implicats us dona ‘peixet’ feu-nos-ho saber que ho publicarem en una llista, d’administracions ‘ desafectes’.

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.

Catalunya us estarà eternament agraïda

2 comentarios:

  1. El meu avi va anar a aquesta escola al voltant dels anys 1903-1907, però lamentablement no tenim cap registre del seu pas per allà. Igual des de molt lluny (Argentina) els seus néts seguim esperant noves dades...

    ResponderEliminar
  2. Joan Gonzàlez Boada.5 de noviembre de 2023, 0:49

    Molt interessant i imprescindible investigar i donar llum als fets i detalls que recuperin la nostra cultura, identitat i records, per a tots aquells que estimem la nostra terra i que ens foren injustament arrebatats amb crueltat i desig de destruir la raça catalana. Força i endavant. Catalunya ara i sempre.

    ResponderEliminar