sábado, 12 de septiembre de 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ESTEVE DE VICFRED. SANT GUIM DE LA PLANA. LA SEGARRA. CATALUNYA

El Ramon Sunyer, ha fet un excel•lent treball recollint imatges de la Segarra.

Trobava una magnifica fotografia de l’església parroquial de Sant Esteve de Vicfred, al terme de Sant Guim de la Plana.


La descripció de Patrimoni Gencat ens diu que l’edifici presenta elements de períodes constructius molt diferents. Les seves dimensions són considerables i està construïda amb filades de carreus irregulars amb restes d'arrebossat. Accedim a l'església a través d'una porta rectangular amb llinda oberta al N.O, on encara avui es pot llegir la inscripció "1584", data en què es va construir les naus i la volta, mentre que el campanar, que es troba en un dels extrems del mur de tramuntana data del "1901", tal i com indica una inscripció que trobem al primer cos de la torre. Aquesta església consta de una nau principal i una nau lateral al Sud. Està constituïda per dos trams coberts amb volta de llunetes, un presbiteri rectangular i cor . Té una única nau lateral al Sud on trobem una capella amb volta de creueria i una petita cúpula sustentada per petxines. Tot l'interior de la nau es troba arrebossat i pintat de color blanc amb les nervadures de les voltes i les línies d'imposta grises. A l'exterior observem la torre del campanar que és quadrangular i presenta dos cossos dividits per una motllura; s''obra una obertura d'arc de mig punt en cadascuna de les cares de la torre. Aquesta és coronada per una sèrie de merlets triangulars que recorren tot el perímetre del campanar. Adjunt a l'església trobem una construcció que antigament havia funcionat com a rectoria i que en el dia d'avui és un habitatge unifamiliar que no té cap vincle amb l'edifici.

El sostre demogràfic de Sant Guim de la Plana s’assolia al cens de 1857 amb 525 veins , al tancament de l’any 2013 tenia 184 habitants, la pèrdua del 64,95% de la població, és una constant a la comarca de la Segarra.

Una de les fites que es reivindica si aconseguim tirar endavant la República Catalana, és la de refer l’equilibri territorial.

TOTS ELS REFUGIATS DEL MÓN, cabrien als moltíssims pobles abandonats de Catalunya, d’Aragó, de València,....

No hay comentarios:

Publicar un comentario