martes, 13 de febrero de 2024

CASTELL D’ORRIOS & L’ODISSEA DE L’EMPORDÀ. BÀSCARA. EMPORDÀ SOBIRÀ

 

Els fotògrafs del Fons Estudi de la Masia Catalana, no retrataven el Castell d’Orriols,   el projecte es va estroncar sobtadament amb l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, i no es va continuar durant la dictadura franquista, i dissortadament tampoc en la “ democraciola”  que esdevenia hereva d’aquell regim autocràtic.  Amb els mitjans tècnics i humans d’avui, encara ho podem fer, retrateu masies – fins les runes si només hi ha això – i envieu les imatges a l’email mdc@csuc.cat, castellardiari@gmail.com

Llegia; durant la Guerra del Francès (1808-1809) el poble i els castell son  incendiats i saquejats.

La darrera utilització del castell varen ser de dues cases agrícoles, la qual cosa fa que al primer pis no hi quedi cap resta dels espais originals.



Fotografies de 1911-1944. Valentí Fargnoli i Annetta

L’Antonio Ferrer Taratiel (1952-2024) i el  Jaume Roures Llop (Barcelona, 1950) iniciaven l’any 1993 l‘aventura d’obrir “L’Odissea de l’Empordà”, amb un concepte gastronòmic heretat de  l’antic restaurant barceloní, del xef Antonio Ferrer Taratiel, que amb el recolzament imprescindible de la seva dona, Teresa Escayola  Coris (Barcelona, 1952), va convertir aquell edifici en una obra única, un luxós hotel de cinc estrelles, que també va merèixer una nova estrella Michelin. 

El luxós edifici, aixecat el segle XIII, té una llarga història.  Havia encabit grans nobles de l’Empordà, i en els dies foscos que seguien a l’alçament  del militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM  i DEMOCRÀTIC de la II República  , va ser quarter general de la CNT-FAI.


https://sharetrip.net/hotel-deals/lodissea-de-lempord-a-/H869735

https://ubi.cat/llistat/castell-palau-dorriols/

L’any 2016  Jaume Roures Llop , va adquirir el 60% del capital que encara no tenia de l'establiment dirigit per l’Antonio Ferrer Taratiel , soci i amic de la infància de l'empresari,  que li cedia la posició per motius de salut

https://cronicaglobal.elespanol.com/business/20160428/jaume-roures-compra-castillo-siglo-xvi-girona/120737931_0.html

Trobava uns anuncis:

https://www.idealista.com/inmueble/97394113/

https://www.jamesedition.com/es/real_estate/bascara-spain/magnificent-medieval-castle-in-the-alt-emporda-11916692

 El franquisme feia una excel·lent tasca destructiva, quines conseqüències  bàsicament pel pas del temps i la mala política del 'laissez-faire, laissez-passer'  dels “ demòcrates successors de la dictadura , costaran molt de revertir.

El Fons Estudi de la Masia Catalana,  a conseqüència de l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, no podia, no ja concloure, sinó senzillament consolidar els fonaments de la seva ambiciosa proposta, i ens deixava una tasca MOLT incomplerta. 

 https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

La pèssima gestió politica i econòmica,  la corrupció , i altres " patologies " especifiques del REINO DE ESPAÑA,   donaven  lloc a la desamortització dels drets socials i polítics de la ciutadania - penseu per exemple en l'Indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM)  aprovat l'any 2004,  és  l'índex de referència a l'Estat espanyol pel càlcul del llindar d'ingressos en certes circumstàncies (com ara ajudes per l'habitatge, beques, subsidi d'atur…) , això explica que ara,  pagesos i ramaders, es manifestin arreu  per reclamar que se’ls doni un tracte humà,  amb unes administracions acostumades al  MANDO y ORDENO, que traslladen la SEVA FEINA als ciutadans, que els imposen la CITA PRÈVIA, que NO els  atenen en situacions de necessitat, i que els aboquen al patiment infinit i/o la mort en llarguíssimes LLISTES D’ESPERA.., ens temem que caldrà fer alguna cosa més que tallar carreteres, autovies i autopistes. 

Colpeix la lectura de noticies com " Decenas de personas jalean a los narcos mientras asesinan a dos agentes de la Guardia Civil en Barbate"  . El nostre condol a les famílies.  

 Tantes va es gerró a sa font, que acaba per deixar-hi s'ansa o es coll. Qui ho vulgui entendre que ho entengui.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario