sábado, 24 de febrero de 2024

ESGLÉSIA DE SANT FELIU DE PLANESES. SANT SADURNÍ D’OSORMORT. OSONA

 

Llegia a :

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-feliu-de-planeses-sant-sadurni-dosormort

En una llista de parròquies del bisbat de Vic, datable entre els anys 1025 i 1050,  consta que la parròquia de Sant Sadurní de Planeses o d’Osormort tenia l’església de Sant Feliu com a sufragània.

 Quan vers l’any 1140 la parròquia de Sant Sadurní es convertí en sufragània de la canònica de Sant Llorenç del Munt però,  la de Sant Feliu també hi passà.

Segurament que, quan l’església de Sant Sadurní aconseguí de recuperar les funcions parroquials en una data anterior al 1330, l’església de Sant Feliu passà a ser sufragània seva, si bé totes dues esglésies conservaren llur vinculació a la canònica de Sant Llorenç del Munt fins al 1605. A partir d’aquesta data només quedà vinculada a Sant Sadurní, i tenia cementiri propi i fonts baptismals.

L’edifici romànic ha sofert poques reformes que hagin alterat la seva estructura; només se li ha afegit una sagristia, se li sobrealçà la teulada i l’interior fou arrebossat. Malgrat que es començà a repicar l’interior, s’abandonà la feina a mig fer.

 


Actualment només té culte de manera esporàdica, mentre que l’edifici es troba en bon estat de conservació.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/06/goigs-sant-feliu-sant-sadurni-dosormort.html

Sant Sadurní d’Osormort  assolia el sostre demogràfic al cens de 1857 amb 343 ànimes, i es tancava l’exercici 2023 amb 89  habitants de dret.  Els de la Masia Catalana es deixaven molta feina per fer.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario