miércoles, 14 de febrero de 2024

EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS I/O COETANIS A LA DICTADURA FRANQUISTA. ESCOLES DE MATA. PORQUERES. PLA DE L’ESTANY

 

Fa anys que maldem per confegit un inventari dels edificis escolars de Catalunya, anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista,  n’hem trobat força,  tenim consciencia però,  que encara en manquen molts,   esperàvem  una amplia  col·laboració que no s’ha produït,  ni des de l’àmbit dels professionals de l’ensenyament,  ni des de les administracions,  no desistíem, ben al contrari,  fèiem nostre aquest lema  «A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia»

Per a les escoles de Mata es va redactar un primer projecte el 1936, obra d'Ignasi Bosch i Reitg (Girona, 31 de març de 1910 – Girona, 29 de maig de 1985)  , que no es va fer realitat. Posteriorment, el 1947 es redactà un nou projecte per part de Claudi Diaz  Pérez (Figueres, 02/11/1904 - Barcelona, 19/06/1985) que si que es va construir. Es tractava d'un edifici de planta rectangular i planta i pis. S'hi accedia per un porxo situat  a l'extrem esquerre de l'edifici. El pis superior, on es trobaven les aules, disposava de grans finestrals per permetre una bona il·luminació.

L'any 1966 es va fer necessària una ampliació de l'escola i aquesta es va plantejar en un solar annex a l’edifici existent. En aquest cas el projecte fou obra de Josep Maria Claret i Rubira (Girona, 1908-1988), aleshores arquitecte escolar de la província.

 


Actualment les Escoles Velles de Mata han estat rehabilitades i acullen una sala d'actes en els baixos i un espai polivalent al pis.

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

No hay comentarios:

Publicar un comentario