miércoles, 14 de febrero de 2024

IN MEMORIAM. LA CAPELLA DE SANT ROC. EL GRANOLLERS QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ.

Josep Salvany   Blanch, retratava l’any 1915, Capella de Sant Roc i carrer,           

Granollers ; Vallès Oriental ; Catalunya ; Carrers ; Esglésies ; Retrats de grup


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/2015/rec/1

https://www.granollers.cat/sites/default/files/pagina/2020/01/13_12_expo_places_amb_historia.pdf

https://www.granollers.cat/sites/default/files/pagina/2020/01/14_15_expo_capelles.pdf

A Granollers quan creixia li feien nosa els portals i les capelles, així, llegia,  ,..., l‘antic portal de Bell-lloc i la capella de Sant Roc, on va ser traslladada quan es van enderrocar els portals medievals de la vila, l'any 1859.

Ara tot el conjunt ha desaparegut i només se’n conserva una làpida, dedicada al sant, a la façana de l’Oficina de Turisme 

Sant Roc és  - era - un dels sants que despertava  més devoció arreu del país.

Moltes viles i ciutats s’hi van encomanar en èpoques de pesta i malalties infeccioses i van nomenar-lo patró.

Diu la llegenda que va néixer a Montpeller a cavall dels segles XIII i XIV i que d’allà pelegrinà a Roma. Fill d’una família benestant, es va vendre l’herència quan era jove i en repartí els beneficis entre els pobres. Durant anys va recórrer unes quantes poblacions italianes i va guarir malalts de pesta.

 En la iconografia, va acompanyat sempre del seu gos, que el va guarir tot llepant-li les nafres quan se’n va contagiar.


 La història també explica que, quan passava gana, el gos robava cada dia un tros de pa i l’hi portava.

El mal dit  - almenys al REINO DE ESPAÑA – “ estat del benestar “ , acostumava a la ciutadania a encomanar-se als metges, enlloc de als sants, les retallades – les que ja patim, i les que vindran – cal retallar dràsticament el deute públic i reduir el dèficit,  estan deixant un reguitzell d’afectats de diferent trastorns físics i psíquics.   

La pèssima gestió politica i econòmica,  la corrupció , i altres " patologies " especifiques del REINO DE ESPAÑA,   donaven  lloc a la desamortització dels drets socials i polítics de la ciutadania - penseu per exemple en l'Indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM)  aprovat l'any 2004,  és  l'índex de referència a l'Estat espanyol pel càlcul del llindar d'ingressos en certes circumstàncies (com ara ajudes per l'habitatge, beques, subsidi d'atur…) , això explica que ara,  pagesos i ramaders, es manifestin arreu  per reclamar que se’ls doni un tracte humà,  amb unes administracions acostumades al  MANDO y ORDENO, que traslladen la SEVA FEINA als ciutadans, que els imposen la CITA PRÈVIA, que NO els  atenen en situacions de necessitat, i que els aboquen al patiment infinit i/o la mort en llarguíssimes LLISTES D’ESPERA.., ens temem que caldrà fer alguna cosa més que tallar carreteres, autovies i autopistes. 

Colpeix la lectura de noticies com " Decenas de personas jalean a los narcos mientras asesinan a dos agentes de la Guardia Civil en Barbate"  . El nostre condol a les famílies.  

 Tantes va es gerró a sa font, que acaba per deixar-hi s'ansa o es coll. Qui ho vulgui entendre que ho entengui.

 Que Sant  Roc  i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario