martes, 20 de febrero de 2024

LA COLÒNIA D’ESTIUEIG DE CAN AMAT I LA SEVA CAPELLA, ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DE SALUD. GAVÀ. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

 

No en  trobava cap dada, i ens agradarà tenir-ne  noticia  a l’email castellardiari@gmail.com  , de l’autor  de la “ transformació” de l’edifici del mas Ros de les Canals, i  de l’advocació que té o tenia la capella  aixecada l’any 1907,   que potser  NO retrataven els fotògrafs del Fons Estudi de la Masia Catalana, o que patia les conseqüències de la  victòria dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República,  que comportava dissortadament la destrucció i/o l’expurgació de molt material gràfic i fotogràfic.  

 Trobava algunes dades relatives a la Colònia d’estiueig a :

 https://vencamp.blogspot.com/2010/08/la-colonia-amat-de-la-font-del-ferro_5169.html

 Molt recomanable el treball de Josep Campmany i Guillot ( Gavà,  1966)  L’ESTIUEIG A BEGUES, GAVÀ I CASTELLDEFELS, 1881-1936. DE LES COLÒNIES A LA MASSIFICACIÓ

https://issuu.com/puntviladecans/docs/viladecans_punt_de_trobada_173/s/19175968

Patrimoni Gencat en fa una minsa descripció; Conjunt de construccions: masia, ermita i edifici de colònies. Cal destacar l'edificació principal, la masia, de planta rectangular i tres altures, planta baixa, pis i golfes.

La façana principal presenta una distribució simètrica i es troba decorada amb un rellotge de sol i esgrafiats amb elements geomètrics.

 


 A la llinda de la porta d'entrada es pot llegir la inscripció "Joan Amat i Ros, 1741". Es destacable la galeria de petits arquets de mig punt situats a les golfes.

 


Ens confirmaven l'advocació  de la Marededéu de la Salud , des de  amg@gava.cat

Que la Marededéu  i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, pagesos, ramaders,  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario