viernes, 9 de febrero de 2024

EL SAILOIC DE CASTELLCIR. PATRIMONI QUE EL TEMPS S’ENDÚ. EL MOIANÈS

 

No feien gaire feina al terme de Castellcir els del Fons Estudi de la Masia Catalana :

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Castellcir

El Josep Valldeoriola, retratava el Sailoic  que presenta un important estat de degradació.





Llegia al Mapà de Patrimoni   , una descripció que dissortadament no es correspon a l’estat en que avui es troba la casa del Sailoic de Castellcir ; petit mas de planta quadrada distribuït en planta baixa i primer pis, la façana principal del qual està orientada a sud-est.

El portal, emmarcat per un arc rebaixat de grans dovelles, dóna accés a un espai diàfan a la dreta del qual hi ha l'arrencament de l'escala d'accés al segon pis i, a l'esquerra, diferents àmbits entre els quals la cuina, amb tots els elements característics.

S'hi conserven alguns paviments de rajoles, bigues i puntals de fusta i els forçats de bona part del primer pis i altells. La teulada, de doble vessant NO està completa.

L'aparell de l'edifici és robust, fet de pedres desbastades de mida gran i petita (amb inclusió d'algunes teules) i lligades amb morter. Les obertures, totes allindanades (tret de la porta), estan resoltes amb blocs ben tallats i, en dos casos (una sobre la porta, i l'altra a la façana oposada, orientada a nord-oest), amb ampit motllurat.

 Havíem localitzat i descrit la poua del saiolic:

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/09/poua-del-sailoic-ii-antic-terme-de.html

Escrivia en ocasió de intentar retratar LA TORRE M0DERNISTA DE CAN CLAPERS JUSSÀ ,  i àdhuc, si fos possible preguntar als seus estadants qui en va ser l’autor, topava amb la tristíssima realitat , avui  la pagesia ha de tancar les seves propietats  per garantir – fins on sigui possible- a protecció dels seus bens, i àdhuc de la seva pròpia vida. 

Pagesos i ramaders, es manifestaven per reclamar que se’ls doni un tracte humà,  dissortadament amb unes administracions acostumades al  MANDO y ORDENO, que traslladen la SEVA FEINA als ciutadans, que els imposen la CITA PRÈVIA, que els aboquen al patiment infinit i/o la mort en llarguíssimes LLISTES D’ESPERA, ens temem que caldrà fer alguna cosa més que tallar carreteres, autovies i autopistes.  

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario