viernes, 2 de febrero de 2024

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE MONESMA DE BENABARRE. MONESMA I CAIXIGAR. LA RIBAGORÇA JUSSANA. OSCA.

 


El Toni Dimoni , retratava de lluny l'església parroquial de Monesma, al terme de Monesma i  Caixigar , al barri de Las Badías, a la  comarca de la Ribagorça jussana, a la província d’Osca.



De las Badias llegia;  conjunt de mida petita compost únicament per edificis de caràcter públic o comunitari destinats a donar servei als habitants d'un municipi de gran extensió la població del qual es trobava extraordinàriament fragmentada i dispersa en petits llogarets d'unes pocs habitatges i molt nombroses cases aïllades. a Las Badías, a banda de l'església hi ha edificis com l'escola, l'ajuntament, les cases del rector i de la mestra i el cementiri.

 

La parroquial, advocada a Sant Vicenç màrtir,  s'enlaira a l'única plaça que compon aquest petit nucli, adossada a l'abadia i a l'antiga casa del racioner (després, casa Manel).

 

És un edifici de dimensions relativament grans, de planta rectangular, amb capçalera recta i torre quadrangular integrada a l'edifici, sobresortint en altura pel cantó sud-est.

 

Està realitzat en maçoneria, revocada amb un morter marró de calç i sorra, i coberta amb llosa de gres (que en algunes zones de la teulada ha estat substituïda per teula àrab).

 

És una construcció molt sòbria, sense cap decoració a l'exterior. La porta, un senzill arc de mig punt, se situa a la part central de la façana, flanquejada per dos llargs bancs correguts de pedra. A sobre s'obre un òcul circular.

 

A l'interior té una única nau, coberta amb una volta de canó amb llunets, a la qual s'obren dues capelles de planta quadrangular per cadascun dels costats.

 

La torre és de planta quadrada i dun sol cos. A la part superior de cadascun dels seus paraments s'obre una obertura en arc de mig punt per a campanes.

 


http://www.sipca.es/censo/1-INM-HUE-004-155-038/Iglesia/de/San/Vicente/M%C3%A1rtir.html

https://www.biodiversidadvirtual.org/etno/Iglesia-de-San-Vicente-Martir-img93781.html


  Que Sant  Vicenç màrtir  Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pagesos, ramaders,..   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario