lunes, 21 de mayo de 2012

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE MATAMALA. EL RIPOLLES


El Josep Antoni Uriz Rodríguez ens feia arribar una excel•lent imatge d’aquesta església d'origen preromànic, esmentada des del 888 i reedificada en època romànica, al segle XII, ampliada, modificada i retocada totalment a partir del segle XVII, amb ‘els diners de les ameriques’ ; aleshores s'allargà la nau amb un presbiteri que substituí l'antic absis, es construïren dues capelles laterals (una de les quals data del 1735), unes golfes i dos arcs als murs de la nau per allotjar-hi altars laterals, així com un nou campanar de torre, massís, amb una gran finestra a cada cara del pis superior. També li foren afegides una capella del santíssim a l'esquerra del presbiterià i una sagristia a la dreta. A la segona capella de la part sud es conserva una imatge de la Mare de Déu del Roser, dita de Moreta, del segle XVIII.


El terme – quasi infinit de les Lloses – aixopluga un bon nombre d’elements patrimonials, als que no dissortadament no se’ls ha donat, la publicitat i el reconeixement que en un ‘país civilitzat ‘ tindrien; certament avui quan la misèria obliga a fer maratons per evitar la mort per inanició, malnutrició i/o descurança de moltes persones, sembla que aquestes reivindicacions estan fora de lloc, ‘no toquen’. Pensem contràriament que toquen i molt, ja que quasi perduda l’activitat industrial, ofegades l’agricultura i la ramaderia, només en el turisme s’albira un cert creixement. I certament turisme d’alcohol i drogues, ja en tenim més del que ens pertoca.

Demanava a Santa Maria de Matamala, la seva protecció davant de les continues accions dels Portadors de Pobresa, i per la seva intercessió elevava una vegada més la meva pregaria a l’Altíssim ; Senyor, allibera el teu poble !!!! .


Text : Antonio Mora Vergés
Fotografies : Josep Antoni Uriz Rodríguez

No hay comentarios:

Publicar un comentario