viernes, 25 de mayo de 2012

MASIA EL BRUNET. CASTELLAR DEL VALLÈS

M’aturava a la intersecció de les carretes de Terrassa i Sant Llorenç, des d’on recollia una imatge de la casa dita el Brunet, - en l’explicació que ens ofereix el Restaurant d’aquest nom – s’anomena així, perquè aquest fou el cognom dels seus propietaris durant molts anys el primer dels que trobem documentat fou Johannes Brunet el 1465, segons documents de l´Arxiu Municipal de Castellar.La fitxa ‘històrica’ ens diu :

Masia del segle XVI. L'escriptura més antiga de la casa data del 1532. Segons la llegenda havia estat un convent de monges fins que un incendi el destruí. Pere Brunet era Batlle de Castellar per Bernat de Mecca, el 1557.

Pel que fa a la descripció de l’edifici llegim :

Masia de planta quadrada, amb un altre cos arquitectònic adossat, de similar factura y formant un conjunt de caire molt senzill. La teulada és a quatre vessants en l'edifici principal, que presenta en la planta baixa, una porta d'entrada amb arc escarser. Dos balcons en el pis superior i dues petites obertures de sota teulat per ventilar les golfes. Tot ell marca una absoluta simetria d'elements . No obstant , el cos adossat dissenteix en quan a la uniformitat i simetria , però manté la mateixa línia arquitectònica. En el pis superior, una gran galeria abalconada envaeix tot el tot permeten així l'entrada de llum a les cambres. La galeria amb balustrada de pedra, es sostinguda des de sota de la teulada per tres grans pilars de pedra picada , que simulen en la seva part superior , unes voltes d'ordre jònic. Els dos edificis presenten façanes estucades . Un mur que corre a continuació del edifici principal, en sentit lateral esquerra ,amb teulada d'un sol vessant i de menor alçada senyala el tancament d'un pati que pertany a la mateixa casa. En la façana situada a migdia encara s'hi poden veure alguns elements gòtics.

L’habitacle del restaurant, ocupa la zona edificada que antuvi ocupaven les quadres dels animals i el pati dels carros i aparells agrícoles, deixat a la pedra vista com era en els seus orígens, i l’aparcament està situat al lloc on es trobava l’antiga era de batre els cereals, des d´on , donada la seva alçada respecte els horts circumdants es gaudeix d´una bucòlica vista sobre la gran bassa rodona i els cuidats horts.

No hay comentarios:

Publicar un comentario